Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Slava Ukraini skandaal: nõukogu ei tea midagi, prokuratuur ootel ja erakond peidab pea liiva alla

-
18.04.2023
Johanna-Maria Lehtme
© UU

MTÜ Slava Ukraini nõukogu juht Kristo Tohver ütles annetusraha ebakorrektse kasutamise kohta tekkinud kahtluste kohta, et ühing ei teadnud, et nende Ukraina partner on neile kantud rahalt kasumit teeninud. Samas ei kavatse MTÜ oma tegevjuhi Johanna-Maria Lehtmega koostööd lõpetada, enne kui revisjoni tulemused pole selgunud.

Ka Eesti 200, mille ridades Lehtme Riigikokku kandideeris, ei kavatse seisukohta võtta enne auditi lõppemist. Erakonna esimees Lauri Hussar ütles, et tal ei ole veel piisavalt fakte, et võtta seisukohta Eesti 200 riigikogu fraktsiooni liikme Johanna-Maria Lehtme tegevuse ja Slava Ukraini rahakasutuse suhtes.

Laupäeval kirjutas Eesti Päevaleht, et MTÜ Slava Ukraini kandis 1,5 miljonit eurot Eestist kogutud annetusi oma Ukraina koostööpartneri juhtidega seotud muu hulgas iluteenuseid pakkuvale erafirmale IC Construction, millel on ilmselt fiktiivne omanik ja selle ainus tegevus oligi seotud Eesti MTÜ-ga. Ukraina ettevõtte eelmise aasta kasum oli selle abi arvelt 250 000 eurot.

Slava Ukraini nõukogu esimees Kristo Tohver ütles ERR-ile, et MTÜ ei teadnud, et IC Construction on neile kantud rahade pealt kasumit teeninud.

“MTÜ juhtimist on muudetud selliselt, et meil on kaheliikmeline juhatus, kellel on ühine esindusõigus ning lisaks on kõik tehingud, mis on suuremad kui 10 000 eurot, vajalik eelnevalt kinnitada nõukogus,” lisas Tohver. Juhatusse kuulub lisaks Lehtmele ka kunagine skandaalne kantsler Maarika Priske.

Slava Ukraini nõukogu juht ei osanud veel öelda, kas neil on kavas prokuratuurile seoses Eesti Päevalehes avalikustatud infoga kuriteoteade esitada – see sõltub tema sõnul revisjoni tulemustest.

Prokuratuur teatas eile, et hetkel teadaoleva põhjal ei ole Eestis kriminaalmenetluse alustamiseks alust ja kuna kahtluse alla sattunud teod on toime pandud Ukrainas, peaks ka uurimine läbi viidama eelkõige Ukrainas.

“Kui meieni peaks jõudma info raha võimaliku väärkasutuse kohta või MTÜ võimaliku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumise kohta, kaalume menetluse alustamist,” ütles prokuratuuri esindaja.

Teema on jõudnud ka välisajakirjandusse. Pikem lugu ilmus eile väljaandes Kyiv Independenti koostöös Eesti Delfiga.

Seal süüdistab Ukraina poolne partner skandaali puhkemises ja Lehtme ründamises venelaste infooperatsiooni kui ka Lehtme poliitilisi rivaale nende püüdlustes tema mainet määrida enne tuleval aastal toimuvaid Euroopa Parlamendi valimisi, kus eestlanna samuti kavatsevat kandideerida.

 

Allikas: ERR

 

 

Loe ka siit: https://kyivindependent.com/estonias-biggest-charity-helping-ukraine-under-audit-after-board-finds-ukrainian-recipients-suspicious/