Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reitingud: valijad praegust valitsust enam võimule ei valiks

-
19.04.2023
EKRE lipud

Kuigi erakondade reitingutega pole suurt midagi peale hakata, sest valimistel teeb süvariik kontrollimatute e-valimistega seda, mida tahab, on siiski huvitav märkida, et valetava koalitsiooni moodustanud erakonnad on toetust märgatavalt kaotanud ning viimasel nädalal on kõige populaarsemaks tõusnud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond.

Riigikogu valimistel müstiliste e-häälte najal vormistati võit Reformierakonnale, kelle toetus on seejärel pärast maksutõusuplaanide avalikustamist pöördunud kiiresse langusesse ning kui nelja nädala keskmise tulemuse põhjal on nad veel napilt liidrid, siis viimase nädala toetusnäitajad seavad esikohale juba Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimase nelja nädala koondtulemuse põhjal toetab Reformierakonda 24,3 protsenti, EKRE-l 19,8 protsenti ja Keskerakonda 17,7 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Nelja nädalaga on Kaja Kallase juhitava erakonna toetus langenud viie protsendipunkti võrra. EKRE toetus on viimase kolme nädalaga oma toetust kasvatanud  3,2 protsendipunkti võrra. Esikolmikule järgnevad Eesti 200 15,4 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 9,5 protsendiga ning Isamaa 7,9 protsendiga.

Eraldi viimase nädala tulemust vaadates on esikohal EKRE 24,6 protsendiga, Reformierakonda toetab 21,6 protsenti ning Keskerakonda 17,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Esikolmikule järgnevad Eesti 200 14,2 protsendiga, SDE 9,3 protsendiga ning Isamaa 7,3 protsendiga.

Tartu Ülikooli teadur Martin Mölder tõdeb BNS-ile, et viimasel hetkel valimisteks kogutud kõrge toetus võib olla kiire kaduma, kuid sellega saavutatud võit kestab kuni järgmiste valimisteni.

Ta ütles, et EKRE-hirmule üles ehitatud kampaania tõi Reformierakonnale küll ajutist edu kuid nagu näha, siis ei suuda see tagada poliitilist lojaalsust isegi mõne kuu perspektiivis.

Tema sõnul on praeguseks peaministrierakonna toetus kiiresti lähenemas samale tasemele, kus ta oli enne Venemaa-Ukraina sõja algust. “Sõja positiivne mõju erakonna toetusele on kadunud ning on kaheldav, kas seda enam uuesti suudetakse selle pinnalt üles ehitada. Kolmest valitsuserakonnast on Reformierakonna kaotused olnud viimastel nädalatel selgelt kõige suuremad, kuid on ka näha, et Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide jaoks on valimiste mesinädalad möödas. Populaarsuse hetkeline tipp on selja taga ning nüüd nähtavasti kipub ka nende toetus pigem langema kui kasvama,” rääkis Mölder uudisteagentuurile.

Ta tõi välja, et rahvuskonservatiivide kõige viimane nädalane tulemus on sisuliselt samal tasemel, kus Reformierakonna nelja nädala koondtulemus.

Kui valimised peaksid toimuma praegu, olukorras, kus valijate jaoks on saanud selgeks, mida nende valikud endaga vahetult kaasa toovad, oleks Riigikogu koosseis märgatavalt teistsugune, nendib BNS. Selles Riigikogus saaks Reformierakond ainult 28 kohta, EKRE saaks 22 kohta, Keskerakond 19 kohta, Eesti 200 16 kohta, sotsiaaldemokraadid üheksa kohta ning Isamaa seitse kohta. “Võib juhtuda, et järgmise nädala tulemused näitavad meile juba seda, et valijad vast ametisse astunud valitsust enam uuesti võimule ei valiks,” lisas Mölder.