Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE pärib aru, miks Eesti nõrgestab Ukraina kaitsevõimet, võttes vastu Ukrainast tulevaid mobilisatsiooniealisi mehi

-
19.04.2023
Evelin Poolamets

Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Evelin Poolamets andis eile Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna nimel peaminister Kaja Kallasele üle arupärimise, mis käsitleb Eestis ajutise ja rahvusvahelise kaitse saanud Ukraina mobilisatsiooniealisi mehi.

Arupärimise eesmärgiks on aidata Ukrainat, et selgitada ja vajadusel muuta saabunud mobilisatsiooniealiste meeste staatust. Eestis on 8625 Ukraina meeskodanikku, kellel on elamisluba ajutise kaitse alusel või kellele on antud rahvusvaheline kaitse. 2023. aasta esimese kolme kuu jooksul tuli Venemaalt Eestisse 1015 Ukraina mobilisatsiooniealist meest, kes moodustasid 45,3% kõigist Eestisse Venemaa kaudu saabunud Ukraina kodanikest.

Eesti ei kontrolli erinevalt Lätist ja Leedust mobilisatsiooniealistele Ukraina meestele kaitse andmisel, kas isikul on õigus Ukrainast lahkuda.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski kehtestas juba Venemaa agressiooni alguses keelu 18-60 aastastele meestele riigist lahkuda.

Sellega seoses on fraktsioonil järgmised küsimused:

-Miks on suurenenud Venemaalt Eestisse tulevate mobilisatsiooniealiste Ukraina meeste arv ja osakaal?

-Kas valitsus teadvustab, et Ukraina meeste mobilisatsioonikohustuse mittearvestamine nendele Eestis kaitse andmisel võib suurendada mobilisatsioonikohuslaste lahkumist Ukrainast?

-Kas peaminister saab aru, et kõnealuse poliitika tulemusena nõrgestatakse Ukraina kaitsevõimet?

-Mida kavatseb valitsus ette võtta, et lõpetada Ukraina kaitsevõime nõrgestamine?