Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme Kaja Kallasele: “See on ju rahvale näkku valetamine”

-
20.04.2023
Martin Helme

Eilse selle valitsuse ja Riigikogu koosseisu esimese infotunni küsimuste vooru avas EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme, kes küsis Kaja Kallaselt, miks ta valetab.

Martin Helme: „Te olete kuulsaks saanud oma oktoobrikuise ütlusega, et lugege mu huultelt, maksud ei tõuse, punkt. Ja te olete seda välja vabandanud nüüd siin hiljem, et oi ei, te ei rääkinud tuleviku kohta, te ei rääkinud valimiste kohta, te rääkisite istuva valitsuse eelarve kohta. Aga ometi, oma erakonna kongressil või suurkogul 14. jaanuaril ütlesite te niimoodi, rääkides valimiskampaaniast, rääkides programmist: “Peame vältima olukorda, kus riik oma maksukoormust tõstes hakkab omakorda inimeste toimetulekut ohustama.” Ja veel: “Praegu on riigieelarve puudujäägis, see pole jätkusuutlik. Seepärast viime tavapärasest tugevama majanduskasvu korral riigieelarve tasakaalu nelja aastaga. Eelarve tulusid tuleb kasvatada maksukoormust tõstmata.” Nüüd, siin ei ole küll kuhugi pugeda, see on valimiste kohta ja see on valimislubadus. Miks te valetasite rahvale näkku?”

Kaja Kallas jätkas valedega, vastas, et kuigi maksud tõusevad, siis maksukoormus ei tõuse, hakkas talle omaselt lugema ette hoopis EKRE lubadusi ning lõpuks leidis, et ta sai siiski valijatelt mandaadi ka maksude tõstmiseks.

Martin Helme: „Ei saanud te mingit mandaati, te saite e-hääli. See on esimene asi.

Teiseks, meie valimislubadustest ei ole mõtet rääkida. Küll meie oleksime siis teinud sellise koalitsioonilepingu, mis oleks selle ära lahendanud ilma valijatele valetamata. Aga kõik need asjad, mida te lubasite valijatele … Ma ei tea, suunaks teid tagasi vaatama omaenda suurkogu kõnet ja ütleks, et lugege Kaja Kallase huultelt: “Maksukoormust ei tõsta!” ja “Riigi eelarve tasakaalu nelja aastaga ilma maksusid tõstmata!” Kusjuures, kui te siin üritate juuksekarva lõhki ajada maksukoormuse ja maksude osas, siis maksukoormus ka tõuseb. Meil tõusevad maksud, tulevad uued maksud ja maksukoormus ka tõuseb. Nii et selle taha te ka ei saa kuidagi pugeda.

Ma tegelikult küsisin teilt mitte meie enda programmi kohta. Meil oli väga hea ja suurepärane programm ning paberhäältega võitis see ka valijate toetuse. Aga ma küsisin teilt, miks te valetasite inimestele. Miks te valetasite, et maksud ei tõuse? Oma erakonna suurkogul, siin Riigikogus ja valimisdebattidel lubasite, et maksud ei tõuse ja maksukoormus ei tõuse. Nüüd te tegite koalitsioonileppe, kus maksukoormus tõuseb, maksud tõusevad ja uued maksud tulevad. See on ju näkku valetamine inimestele. Miks te tegite seda?“

Kaja Kallase jätkas ka selle peale tühja keerutamist.