Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE asutas Riigikogus e-valimiste keelustamise toetusrühma

-
20.04.2023
ID-kaart
© UU

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liikmed asutasid Riigikogus e-valimiste keelustamise toetusrühma.

EKRE esimehe Martin Helme sõnul on e-valimiste süsteem Eesti demokraatia häbiplekk ning seab kahtluse alla valimistulemuste legitiimsuse.

„Kõigil senistel e-hääletamistel on esinenud anomaaliaid ja tehnilisi tõrkeid, mis seavad kahtluse alla e-hääletamisel kasutatava infrastruktuuri töökindluse ja usaldusväärsuse. Mis aga kõige olulisem, e-valimiste läbiviimise ausus ei ole reaalselt kontrollitav. Ka ei taga e-hääletamise süsteem valimiste üldpõhimõtete järgimist ning Riigikogu valimise seaduses puuduvad elektroonilise hääletamise ja tulemuste kindlakstegemise reeglid. Riigikohus on sellele ammu tähelepanu juhtinud, aga on puudunud tahe süsteemi korda teha,” ütles Helme.

“Valimiste ausus ja usaldusväärsus on demokraatia toimimise alus. Kõik kodanikud ja parteid peaksid olema väga huvitatud sellest, et meie valimiste kohal ei ripu võltsimise või põhiseadusvastasuse tume vari. Euroopas ei ole mitte ühtegi riiki, kus kasutatakse e-valimisi. Küll aga kasutab e-valimisi Venemaa.“

E-valimiste kaotamise töörühma kuuluvad Martin Helme, Rene Kokk, Anti Poolamets, Arvo Aller, Mart Helme, Evelin Poolamets, Varro Vooglaid, Henn Põlluaas ja Helle-Moonika Helme.