Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

ÜRO uued õiguspõhimõtted leevendavad karistusi seksitöösturitele ja lubavad pedofiiliat

-
20.04.2023
Kohtusümbol – Justitia
© Scanpix

ÜRO rahvusvahelise kohtu (ICJ) juristid avalikustasid uued ettepanekud õiguspõhimõtete kohta, mis ühtlasi kujutavad endast sisuliselt pedofiilia dekriminaliseerimist ja konsensusliku seksuaalsuhte minimaalse vanusepiiri kaotamist.

Niinimetatud 8. märtsi põhimõtted, mis avalikustati selle aasta rahvusvahelisel naistepäeval, esitavad inimõigustele apelleerides ettepaneku muuta seadusi, mis on seotud seksuaalsuhete, uimastitarbimise, seksuaal- ja reproduktiivtervise, kodutuse ja vaesuse kiriminaliseerimisega. ICJ juristid kirjutavad: „Seoses karistusseadustiku jõustamisega tuleb seksuaalsuhte vanusepiiri regulatsioone kohaldada mittediskrimineerival viisil. Jõustamine ei tohi olla seotud isikute sooga ega abiellumise vanuse alampiiriga. Lisaks võib seksuaalsuhe isikuga, kes on noorem, kui näeb ette siseriiklikult reguleeritud konsensusliku seksuaalsuhte minimaalne vanusepiir, olla tegelikult konsensuslik, isegi kui seadus nii ei sätesta. Sellega seoses peaks karistusseadustikus olema kajastatud alla 18-aastaste isikute õigused ja suutlikkus langetada otsuseid konsensusliku seksuaalkäitumise osas, ja neil peab olema õigus olla ära kuulatud neid puudutavates küsimustes.“

Raport kutsub ühtlasi üles dekriminaliseerima täiskasvanute ja alaealiste vahelist seksuaalsuhet juhul, kui alaealine on seksuaalvahekorraga nõus. „Karistusseadustik on üks võimsamaid riigi käsutuses olevaid vahendeid kontrolli teostamiseks isikute üle. Tegemist peaks olema viimase abinõuga, kuid paraku on kogu maailmas suundumus üleliigsele kriminaliseerimisele. Tuleb endale tunnistada, et niisugused seadused ei riku mitte ainult inimõigusi, vaid ka kriminaalõiguse enda põhimõtteid,” ütles ICJ õigus- ja poliitikadirektor Ian Seiderman pressiteates.

Raport paneb seksuaalotsuste langetamise koorma alla 18-aastaste õlule, seadmata samas mitte ühtegi selgelt vanusepiiri selle osas, kui vana peaks olema laps, kelle puhul seksuaalsuhe mitte mingil tingimusel konsensuslik ei ole. „Võttes arvesse alla 18-aastaste üha arenevat võimekust ja suurenevat autonoomsust peaks neil olema võimalik osaleda neid endid puudutavate otsuste langetamises, arvestades nende vanust, küpsust ja parimaid huve ja pöörates erilist tähelepane sellele, et tagatud oleks mittediskrimineerimine,“ seisab raportis.

Kui raporti soovitusi tõesti rakendama hakatakse, tähendaks see põhimõtteliselt seda, et lapse „nõusoleku“ korral on lubatud lapse vägistamine.

Ühtlasi kutsutakse raportis üles leevendama karistusi kõigile seksitööstuses tegutsejatele. Kriitikute sõnul annaks niisugune samm inimkaubitsejatele karistamatult võimaluse sundida haavatavaid inimesi prostitutsioonile.

 

Allikas: Remix News, UNAIDS