Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Rootsi Demokraadid survestavad riiki jätkama parvlaeva Estonia hukkumise põhjuste väljaselgitamist

-
21.04.2023
Uurimistööd Estonia hukkumiskohal mullu suvel.
© Scanpix

Kui Eesti liberaalse valitsuse poolt on märgata soovi hukkunud parvlaeva Estonia teemaga üldse lõpetada, siis Rootsi poolt on huvi alles ja väidetavalt toetab uurimise jätkamist eriti “paremäärmuslik” erakond Rootsi Demokraadid.

Rootsi tsiviilkaitseminister Carl-Oskar Bohlin viitas Postimehele antud intervjuus, et parvlaev Estonia uurimist tuleks jätkata seni, kuni on võimalik katastroofi kohta lisainfot saada.

Rootsi valitsus andis Estonia uurimise lisatoiminguteks 25 miljonit Rootsi krooni, selle raha eest plaanitakse juba sel aastal üles tuua aluse vööriramp ja filmile jäädvustada kogu autotekk.

Bohlini sõnul küsisid Rootsi uurijad tegelikult 30 miljonit Rootsi krooni, kuid valitsus otsustas neile anda uurimiseks 25 miljonit. Otsus langetati 17. aprillil ning see tehti kevadise fiskaalpoliitika seaduseelnõu (2023 Spring Fiscal Policy Bill) arutluse raames.

Bohlin sõnas Postimehele, et Estonia saatus puudutab paljusid inimesi nii Rootsis kui ka Eestis ning sestap on Eesti, Rootsi ja Soome uurimisasutuste töö väga oluline. «Mitte kunagi ei saa leida vastuseid kõikidele küsimustele, mis tol ööl pea 30 aastat tagasi juhtus, kuid Rootsi valitsus arvab, et kui uurimine suudab tuua lisainfot, tuleks seda teha,» ütles ta.

Postimehele teadaolevalt on Rootsi valitsuse otsus seotud riigis tugeva valimistulemuse teinud parempoolse rahvusliku erakonnaga Rootsi Demokraadid.

Koalitsioonist jäid nad küll välja, kuid samas lepiti valitsusliiduga kokku, et Estonia teemaga tuleb edasi minna. Bohlin selgitas, et Rootsi Demokraadid on valitsust toetav erakond, kellel pole valitsuses ministrikohti. See tähendab aga seda, et koalitsiooni tegemistes on neil õigus sõna sekka öelda.

“Kevadine fiskaalpoliitika seaduseelnõu ja paranduseelarve räägitakse ühiselt valitsuses läbi ning toetavas rollis on ka Rootsi Demokraadid,» sõnas ta.

Saadud raha eest plaanitakse teha kaks asja: tuua üles Estonia vööriramp, mis ametliku versiooni järgi on õnnetuse peasüüdlane, ning filmida autotekki, millest põhjalikumad materjalid puuduvad. (BNS)