Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE soovib muuta õppetoetusi, et noored pered ei kannataks

-
24.04.2023
Mart Helme

Tänasel Riigikogu istungil andis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni aseesimees Mart Helme üle eelnõu õppetoetuste ja õppelaenu seaduse muutmiseks.

Seaduse eelnõus on laenu tagasimaksmise tähtaega pikendatud neljale või viiele aastale, tõstetud õppelaenu mahtu 10 miinimumpalgani ühes õppeaastas, sätestatud, et õppelaenu saavad ainult Eesti Vabariigi ja Eestis õppivate teiste Euroopa Liidu riikide kodanikud, diferentseeritud õppelaenu tagatised, nii, et Eestis õppivate Eesti Vabariigi kodanike puhul pole käendust ega tagatist vaja, ning sätestatud, et riik kustutab õppelaenust pool, kui laenusaaja loodud perekonnas on üks alaealine laps, ning kogu õppelaenu, kui laenusaaja loodud perekonnas on vähemalt kaks alaealist last.

Eelnõu eesmärgiks on võimaldada avaram ligipääs kutse- ja kõrgharidusele, tagada õppimine edukalt ja täiskoormusega, samuti garanteerida, et õpingute tõttu ei peaks majanduslikel põhjustel perekonna loomist edasi lükkama.

Eelnõuga muudetakse õppetoetuste ja õppelaenu seaduse reguleerimisala, laiendades selle toimet nii, et stuudium ning sellele järgnenud üldjuhul pigem madala- või keskmisepalgaline töökoht ei pidurdaks kutseasutuste õppuritel või üliõpilastel või endistel õppuritel ja üliõpilastel laste saamist, kui seda soovitakse.

Muudatus mõjutab positiivselt õppe kvaliteeti kutseõppeatustes ja kõrgkoolides, võimaldades õppijatel enam keskenduda oma põhitegevusele ehk õppimisele. Samuti mõjutab muudatus positiivselt laste arvu, kuna laste saamist ei pea kaugemasse tulevikku edasi lükkama. Lastesaamise edasilükkamine on üks madala sündimuse põhjuseid. Eesti inimesed soovivad saada rohkem lapsi, kui neil tegelikult on, riigi ülesanne on luua nende soovide täitmiseks vajalikud tingimused.