Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hiina diplomaat peab Eestit Nõukogude Liidu osaks, kuid reformierakondlane Kivimägi moodustas Hiina parlamendirühma

-
24.04.2023
Toomas Kivimägi
© UU

Hoolimata sellest, et Hiina suursaadiku sõnul pole Nõukogude Liidu lagunemisel tekkinud vabariikidel kehtivat staatust rahvusvahelise õiguse järgi, on reformierakondlane, Riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi moodustanud Eesti parlamendis Hiina parlamendirühm. Lauri Laats Keskerakonnast aga kohtus läinud reedel Hiina suursaatkonna asjuriga.

Riigikogu liikmed on uues koosseisu nelja tööpäeva jooksul algatanud juba rohkem kui poolesaja erineva parlamendirühma ja toetusrühma moodustamise. Parlamendirühmad on mõeldud teiste riikidega suhete arendamiseks.

Endistel Nõukogude Liidu liikmesriikidel ei ole rahvusvahelises õiguses suveräänse riigi tegelikku staatust,” ütles Hiina suursaadik Lu Shaye Prantsuse telekanalile LCI antud intervjuus ning lisas vastuseks küsimusele, kas Krimm kuulub Ukrainale: “See sõltub sellest, kuidas te probleemi tajute.”

Hiina diplomaadi sõnadele, mis sisuliselt seadsid kahtluse alla mitme riigi õiguse eksisteerida, reageerisid juba nädalavahetusel Eesti, Läti ja Leedu välisminister, kes kõik kutsusid selgitusi andma Hiina saatkonna juhid oma riikides.

Hiina Prantsuse-suursaadiku sõnad, et Nõukogude Liidu lagunemisel tekkinud vabariikidel pole kehtivat staatust rahvusvahelise õiguse järgi, põhjustasid isegi märksa laiemat lainetust kui ainult konkreetse regiooni riikide pahameel.

Lisatud: Eesti poliitika on kahesuunaline ka Keskerakonna poolelt, nagu näitab BNS:

Välisministeerium kutsus esmaspäeval välja Hiina saatkonna asjuri Meng Jianhua, et avaldada rahulolematust Hiina saadiku Prantsusmaal Lu Shaye väidetele, mis seadsid kahtluse alla Nõukogude Liidu lagunemisel iseseisvunud riikide suveräänsuse ja Krimmi kuulumise Ukrainale.

Riigikogu uue koosseisu liige, endine Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats Keskerakonnast kohtus läinud reedel Hiina suursaatkonna asjuriga, kirjutab Postimees. «Tõepoolest, see oli minu esimene kohtumine Hiina diplomaatidega peale riigikogu ja Eesti-Hiina parlamentaarse delegatsiooni liikmeks saamist ning esimene kohtumine Hiina saatkonna uue asjuri Meng Jianhuaga,» rääkis Laats Postimehele.