Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tsenseerimine sotsiaalmeedias on hoiatav eellugu sellele, mis hakkab toimuma vaenukõneseaduse saabudes

-
24.04.2023
Tsenseerija klaviatuur.
© UU

Üks inimene postitas sotsiaalmeediasse satiirilise ütluse “Minister Mailis Reps pani oma nõuniku lapsehoidjaks, minister Kristina Kallas aga tegi lapsest endale nõuniku” ning sai kohe lugeda, et selline postitus ei käivat kokku “kommjuuniti standarditega”. See juhtum on eellugu sellele, mis hakkab toimuma valetajate koalitsiooni kavandatava vaenukõneseaduse jõustumise järel.

Sotsiaalmeedia tsenseerijad näitavad ette peatse tuleviku – ainult et kui nemad kõrvaldavad sõnavabaduse kasutaja ühest keskkonnast, siis vaenukõneseadus kõrvaldab ta ühiskonnast ja kuni kolmeks aastaks, nagu lubas seaduse algataja Maris Lauri. Sõnavabaduse piiramine nii käibki, algul madalamas astmes, siis üha kõrgemalt ja valusamalt.

Poliitiline satiir on alati olnud sõnavabaduse lakmuspaberiks – kui selle kallale minnakse, on totalitarism juba päral.

Eeltoodud lauset võib vaenukõneks igati tituleerida: Reps pole veel süüdi mõistetud, lapsnõunik sai võib-olla selle kriitika peale psühholoogise trauma ja tahtis aknast välja viskuda ning Kristina Kallas tahtis lihtsalt teismelisi noori valitsemisse tõmmata, seega on kõigil neil vasakliberaalne kaitsekilp ees ja sellise ütluse postitaja tuleb vihakõnelemise eest risti lüüa.

Tundub esmalt naiivne oletus, aga ei ole seda üldse – vihakõneseadusega riikides otsitakse üles isegi paljude aastate eest öeldu ja karistatakse selle eest (Päivi Räsäneni juhtum Soomes) ning seal arvestatakse sõnavabaduse asemel pigem iga lumehelbekese õrna hingega, mida peab kaitsma “rootsi kardinatega”.

Kogu sellel kompotil on üksainus selgitus ja põhjus: sõnavabaduse piiramine ja totalitarismi kehtestamine. Me näeme sotsiaalmeedias vilksamisi Stalinit, Hitlerit, Maod ja teisi, kellele ei meeldinud inimeste õigus oma mõtteid välja öelda.

Uued Uudised