Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ei ole poliitiliselt korrektne: „Uue laulu“ kohtunikele ei meeldinud ärkamismeelne sõnum

-
24.04.2023
Merit Männiste esinemas tõrvikurongkäigul

Eile eetrisse läinud TV3 laulusaate „Uus laul“ järel on tekkinud sotsiaalmeedias diskussioon saates esitatud Merit ja Märten Männiste võistlusloo üle. Televaatajate lemmikuks kujunenud ilusa laulu esitanud õde-venda valati kuulsate kriitikute poolt sopaga üle, heites ette selle liigset isamaalist pateetilisust.

Koer võib olla maetud aga sinna, et sõnade autor Kaupo Männiste on EKRE liige ja tema tütar Merit Männiste EKRE poliitiku Jaak Madisoni kaasa. Samas, esitajate endi poolt kirjutatud viis läks žüriile korda.

Igatahes ühismeedias on nimetatud ajakajaline pala „Kurjad on ajad“ leidnud rohkelt mõttekaaslasi.

Kroonika vahendab, kuidas kohtunikud ei öelnud midagi negatiivset laulu viisi kohta, kuid selle sõnad olid neile pinnuks silmas.

Koit Toome: „Mind häiris selle loo puhul see tekst. Ma ei ole kindel, kas sellises loos peab olema selline sõnum, eriti tänasel päeval.”

Oma isa loomingu kaitseks ütles Merit laval, et nende jaoks on laulus olev teema tänapäeval just aktuaalne. Nad ei soovinud, et tegemist oleks tavalise armastuslauluga, vaid tahtsid, et see puudutaks nende sõnul kogu ühiskonda. „Ajad on küll kurjad, aga lootust on heale tulevikule,“ kirjeldas Merit loo sõnumit, vaadates Koidule otsa. Viimane aga väljendas oma grimassiga, et tema selle sõnumiga ei samastu.

Ka Olav Osolin tunnetas, et tegemist on protestihõngulise looga. „Mulle tõi see meelde oma malevaaja.“

Külaliskohtunik Sven Lõhmuse sõnul olid sellised lood Eestis popid 80ndatel. „See pateetilisus, tundub, oleks võinud sinna 88ndasse aastasse jääda, kui laulev revolutsioon oli,“ leidis Lõhmus.

Nii Märteni, Meriti kui ka TV3 enda tehtud postituste all on aga kümneid kommentaare, kus ei mõisteta kohtunike pahameelt, ning leitakse, et teatud maailmavaate pooldajate jaoks ongi parajasti käimas „kurjad ajad“, nagu laulu pealkirjas on öeldud. Osades kommentaarides spekuleeritakse ka žüriiliikmete poliitiliste eelistuse üle.

 

Kuula laulu siit:

https://www.tv3.ee/3-portaal/tele-ja-kino/uus-laul/vaata-uuesti-merit-ja-marten-manniste-esitust-kurjad-on-ajad/

 

Intervjuu saates Meriti ja Märteniga:

https://www.tv3.ee/3-portaal/tele-ja-kino/uus-laul/merit-ja-marten-mannistele-loole-kirjutas-sonad-nende-isa-kohtunikke-hairis-meie-loo-sonum/