Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikontroll oli kriitiline riigikantselei suhtes

-
25.04.2023
Janar Holm

Riigikontroll jõudis järeldusele, et enamiku auditeeritud ministeeriumide valmisolekus täita neile määratud riigikaitseülesandeid ilmneb olulisi puudusi. Eriti kriitiline oli riigikontroll riigikantselei tegevuse suhtes.

Riigikontroll märkis, et ehkki riigikantselei peaks looma tervikliku ja täpse ülevaate erinevate valitsemisalade võimetest täita riigikaitseülesandeid, pole ta seda suutnud teha. Ka pole auditi järgi riigikantselei tegevus olnud piisav valitsemisalade ühiste puuduste likvideerimiseks.

Riigikontroll auditeeris kaitseministeeriumi, siseministeeriumi, sotsiaalministeeriumi, maaeluministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi võimet täita 12 laiapindse riigikaitse ülesannet, mis toetavad sõjalist riigikaitset, on seotud sisekaitse ning riigiasutuste toimepidevusega kriisis. Olulised puudused valmisolekus ilmnesid kõigil auditeeritud ministeeriumidel peale kaitseministeeriumi.

Samal ajal on auditi järgi puudulik ka eri ministeeriumide valitsemisalade asutuste ja elutähtsate teenuste osutajate teadlikkus, kuidas riigikaitselisteks kriisideks valmistuda ja mil moel kriisis käituda.

“Riigikantselei peab sellises olukorras olema piltlikult öeldes nagu dirigent, kes paneb sümfoonia kõlama,” sõnas Janar Holm. “Praegu on aga nii, et igaüks tuleb kontserdile oma noodiga, teadmata seda, mida teised mängivad. Ja siis on orkestris hulk tühje toole, kuhu oodatakse muusikuid, kes ei tea, et nad peaksid sinna istuma ja pilli mängima, kuna keegi ei ole neile seda öelnud.”

Audit näitas, et enamikul valitsemisaladel puuduvad piisavad varud, et täita jätkusuutlikult oma ülesandeid riigikaitselises kriisis. Ministeeriumid loodavad riigikontrolli sõnul liigselt Eesti Varude Keskuse varudele, samas puudub neil teave, mis osas, mis hetkest ja kas üldse võiks nad kriisi korral loota Eesti Varude Keskuse varudele.

Riigikontroll soovitab riigisekretäril võtta senisest suurem roll valitsemisalade ühiste ja läbivate riigikaitseliste võimelünkade tutvustamisel vabariigi valitsusele. Näiteks peaksid need puudused olema vabariigi valitsuses arutusel riigikaitse arengukava kinnitamisel.

Riigikontroll soovitab kõikidel ministritel analüüsida valitsemisala riigikaitseliste ameti- ja töökohtade vajadust ning sellest tulenevalt määrata juba konkreetsetele ameti- ja töökohtadele ka inimesed.

Riigisekretär Taimar Peterkop ütles riigikontrolli ministeeriumide riigikaitselisele suutlikkusele tehtud auditi kohta, et see on vajalik ning palju tööd tuleb veel ära teha, ent osa tegevusi jääb ressursside puudumise taha, mida ei saa riigikantselei mõjutada.

Peterkopi sõnul on puudused süsteemses arenduses tinginud asjaolu, et inimesed, kes sellega tegelema on pidanud, on olnud hõivatud kriisidega.

 

Allikas: ERR