Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vabatahtlik abistaja: korruptsioon on Ukraina kultuuri tugevalt juurdunud

-
26.04.2023
Kas krimistatistika on sama võrdne või kaldub vasakule?
© UU

Kui üldiselt on Ukrainat tuntud korrumpeerunud riigina, siis Venemaa rünnaku alla sattudes muutus see teema üleöö tabuks ning kõiki, kes seda üritasid mainida, nimetati putinistideks. Ometi on nüüd, mil täiemahulise sõja algusest möödas üle aasta, on asi siiski nii lappama läinud, et enam ei saa midagi vaka all hoida.

Nõnda on Eestit külastanud Ukraina vaprad sõdurid ise seda rääkinud Eesti rahvusringhäälingule. Erilise usalduskriisi tekitas selles osas aga Slava Ukraini partneri tegevus, kes märkis erafirmana Eestit saadetud abi osa enda kasumiks.

Nüüd räägib aga Ukraina sõjaväelasi meditsiinivahenditega abistav vabatahtlik rindemeedik Erko Laidinen Eesti avalikkusele otsesõnu, et korruptsioon algab Ukrainas juba piiripunktis ning igal reisil sinna on tulnud tal kahtlaste ettepanekutega kokku puutuda.

Laidinen ütles “Ringvaates”, et Slava Ukraini rahaskandaali tõttu on Eesti inimeste annetused peaagu nulli kukkunud. Tema sõnul on samasuguseid ja suuremaidki skandaale ka välismaiste organisatsioonidega.

Täiemahulise sõja jooksul 13 korda Ukrainas käinud Laidinen tõdes, et korruptsioon on Ukraina kultuuri tugevalt juurdunud ning oma igal reisil sinna on tal tulnud sellega ka kokku puutuda.

“See algab juba piiripunktist pihta. Piiripunktis on suured sildid, et kui piirivalvur küsib sinult raha ja asju, siis ära paku. Küsitakse ikka. Vihjatakse – venitatakse paberitega, lastakse sul oodata, natuke tegeleb sinuga, natuke ei tegele, laseb natuke enda järel joosta, sa ootad, väsid ära ja siis ta hakkab pakkuma, et mis sul siin autos on, äkki jääb midagi üle. Minult on konkreetselt küsitud akupanku, et anna need, siis me pabereid üldse ei vormista ja sa sõidad üle,” kirjeldas Laidinen, kelle sõnul ajab selline asjaajamine vihaseks.

“Neid kordi on olnud mitmeid, kui olen seal karjunud. Ma ise tunnen südames, et olen neile appi läinud, aga minu ees lastakse inimesi sisse, kes on nõus maksma paarkümmend eurot, et paberid saaks rutem täidetud, aga ma ei ole nõus seda tegema ja pean kauem seal ootama.”

Laidinen rääkis, et Ukrainas on kõigis riigiinstitutsioonides tavapärane praktika ka sõja ajal, et kõrgemad ametnikud ja komandörid müüvad annetusena saadud kauba maha näiteks mõnele üksusele, kellel on seda kaupa samuti vaja.

Kaja Kallase visiidi ajal läks Ukraina president endast täiesti välja, kui Slava Ukraini ja korruptsiooni teema üles võeti. Ta ütles, et sellised seosed mõjuvad halvasti Ukraina mainele ning manitses sõnadega hoolikalt ümber käima.

Üks on selge, kõik need korruptsioonijuhtumid murravad abistajate usaldust ja kokkuvõttes raskendavad Ukraina edenemist Venemaa agressori vastu.