Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE pärib justiitsministrilt aru Slava Ukraini tegevuse uurimise suhtes

-
26.04.2023
Kert Kingo
© UU

Riigikogu liige Kert Kingo andis tänasel istungil üle Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadikute nimel üle arupärimise justiitsminister Kalle Laanetile seoses mittetulundusühingu Slava Ukraini tegevusega.

Erinevate annetuskampaaniate tulemusena on nimetatud ühing Eestis kogunud ukrainlaste toetamiseks kokku umbes 6,5 miljonit eurot rahalisi annetusi. Märtsikuus sai aga avalikuks teave seoses kahtlusega mittetulundusühingu Slava Ukraini annetustena kogutud raha väärkasutusest.

Kuna rahaliste annetuste väärkasutuse kahtlus nimetatud ühingu poolt riivab tugevalt paljude annetajate õiglustunnet ja kõnealuse ühingu tegevus on suure avaliku huvi all ja asjaolu, et prokuratuuri esindaja on kõnealust juhtumit kommenteerinud nii, et Eestis kriminaalmenetluse alustamiseks puudub alus, kuna kahtluse alla sattunud teod on toime pandud Ukrainas ja seetõttu peaks uurimine läbi viidama eelkõige Ukrainas.

Sellega seoses on arupärimisele alla kirjutanud ühteistkümnel saadikul küsimusi. Näiteks, kui kriminaalmenetlust pole alustatud ja selle käigus kõiki asjaolusid tuvastatud, siis mille põhjal saab väita, et tegu pole Eestis toime pandud? Või milliseid tegevusi on prokuratuur teinud, et kindlaks teha kõik antud juhtumi asjaolud? Samuti, kas kõnealusele võimalikule kuriteole, milleks on rahvalt suures ulatuses raha väljapetmine ja Ukrainas asuva kahtlase firma kontole kandmine ehk sellele mitte reageerimine ja püüd seda olematuks teha, on õigusriigile kohane käitumine.