Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Varro Vooglaid Kaja Kallasele: kas te jääte sõja korral Eestisse?

-
26.04.2023
Laadime sisu...

Kui Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Varro Vooglaid küsis tänases parlamendi infotunnis Kaja Kallase käest, kuidas ta kavatseb käituda võimaliku sõja korral, hakkas peaminister tasa keerutama.

Varro Vooglaid: „Te käisite Ukrainas, kus kohtusite, teiste hulgas president Volodõmõr Zelenskõiga. Teatavasti on teda palju kiidetud selle eest, et ta on jäänud sõja ajal oma rahvaga solidaarseks ega ole kusagilt turvalisusema koha leidmiseks riigist lahkunud. Kindlasti on paljudel Eesti inimestel õigustatud ootus teada, kuidas teie Eesti Vabariigi valitsusjuhina kavatsete niisuguses olukorras, kui see peaks tekkima, käituda. Sellega seonduvalt on mul teile täiesti siiralt väga põhimõtteline küsimus, millele palun selget ühemõttelist vastust.

Nimelt, kas te kinnitate oma inimlikku väärikust pandiks tuues, pannes sellest lubadusest sõltuma kogu oma moraalse väärtuse inimesena, et ajal, mil sõda on jõudnud või jõudmas Eestisse, ei evakueeru te Eesti Vabariigi territooriumilt, vaid jääte solidaarseks Eesti rahva saatusega, mille määramisel te oma ametile vastavat vastutust kannate?“

Kallas, kes on pidevalt rõhutanud, et me oleme sõjas, vastas siiski, et õnneks ei ole meil praegu sõda. Ent selleks puhuks on plaanid tehtud ja need ei kuulu avalikustamisele. Veel keerutas ta juttu seadustest, kavadest ja rollidest ning lootusest, et sõda siia ei jõua.

Selle peale oli Vooglaid sunnitud nentima: „Ma pean kahetsusväärseks, et te ei anna, nagu ma aru saan, selget avalikku kinnitust meile kui Riigikogu liikmetele ja Eesti rahvale laiemalt, et kui kahetsusväärsel juhul peaks sõda siia jõudma või hakkama siia jõudma, siis te jääte oma rahvaga reaalselt solidaarseks ega lahku Eestist. Mina ei näe küll ühtegi põhjust, miks sellist avalikku kinnitust Eesti Vabariigi valitsuse juht ei saaks oma rahvale anda.“

Selle peale kinnitas Kallas, et ta jääb oma rahvaga solidaarseks, kui ta peaks siis veel peaminister olema, kuid emigreerumist ei välistanud.