Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Keres vs Kallas kohtuasja erakordne lahendus kuulutab hiigelhüvitiste tulekut

-
27.04.2023
Mailis Reps ja Kaja Kallas
© Uued Uudised

Advokaadibüroo TRINITI advokaat, Tartu Ülikooli privaatsuse ja andmekaitse külalislektor Maarja Pild kirjutab Postimehes, Kaja Kallase ja Paul Kerese kaasuse näitel, et kahjuhüvitised ei peaks muutuma karistuse vormiks. See pärsib oluliselt isikute julgust arvata ja ajakirjanike julgust käsitleda keerukaid teemasid.

Harju Maakohus on teinud otsuse, milles advokaat Paul Kerese poolt Kuku raadios tehtud avalduse eest on peaminister Kaja Kallasele välja mõistetud 15 000 eurot. Vandeadvokaat Pildi hinnangul on ebatavaline nii see, et just kõrgendatud talumiskohustusega tipp-poliitikule selline suur hüvitis välja mõistetakse kui ka asjaolu, et kohtu all on advokaat.

Kerkib põhjendatud küsimus, milline võib olla sellise kahjusumma mõju laiemalt.

Pild märgib, et sõnavahetused võivad raadios minna vägagi teravaks, kuid nende üle reeglina kohtus ei vaielda.

Antud juhtumis läks aga teisti. Kohus leidis, et peaministri kohtuhagi on põhjendatud.

Kohus leidis, et Paul Keres on avaldanud Kuku raadios valet, kui Keres sisuliselt sõnas, et peaminister Kaja Kallas on pidanud sünnipäevapidu riigi kulul võrreldes seda Mailis Repsi juhtumiga.

Pildi üllatab ka välja mõistetud kopsakas summa. „Kehtib reegel, et avaliku elu tegelase rollis olev poliitik on suurema avalikkuse tähelepanu all ning peab seetõttu arvestama ka suurema kriitikaga.“

„Kahjuhüvitised ei peaks muutuma karistuse vormiks. Viimane pärsib oluliselt isikute julgust arvata, aga lõpuks ka ajakirjanike julgust käsitleda keerukaid teemasid,“ leiab Pild.

Tundub, et oleme täiskäigul teel sõnavabaduse piiramise poole, eriti, mis puudutab valitsejate kritiseerimist.

 

Allikas: Postimees