Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Indrek Neivelt: „Kas me oleme otsustanud välja surra?“

-
27.04.2023
Indrek Neivelt
© Riigikogu

Pangandusekspert Indrek Neivelt kirjutab sotsiaalmeedias ühes maksuteemalises lõimes, et eelarve seisu parandamine ei ole raske ülesanne, aga praeguste sammudega seda ei paranda. Lisaks märgib ta, et koalitsioonilepingus sündidest üldse ei räägita.

Indrek Neivelt: „Mis jauramine selle eelarvega käib? Meie sündimus on langenud rekordmadalale tasemele: eelmisel aastal sündis 11 588 last. Tänavu sünnib veelgi vähem ja ei maksa imestada, kui sünde oleks napilt üle kümne tuhande. Aga oleks vaja poole rohkem.

Samal ajal on meie riigi võlg Euroopa Liidu madalaim. Ja ka selle aasta konservatiivne prognoos näitab, et meie eelarve puudujääk tuleb 4,3%. Eurotsoonis keskmiselt on prognoositud 3,6%. Ehk suure tõenäosusega on meie eelarve puudujääk eurotsooni keskmisel tasemel.

Absurdne on, et me tegeleme kangelaslikult eelarve puudujäägiga. Keegi võiks lugeda, aga tõenäoliselt on ajakirjanduses artiklite suhtarv 1:100-le. Ehk ühe sündimuse teemalise artikli kohta tuleb sada artiklit teemal, kui korrast ära on meie riigi rahandus ning kuidas tuleb makse tõsta. Koalitsioonilepingus sündidest ei räägita.

Mul oleks vaja järelaitamise tunde: kas me oleme otsustanud välja surra? Kas põhiseadust on juba muudetud? Eelarve seisu parandamine ei ole raske ülesanne, aga praeguste sammudega seda ei paranda.

Maksude juures oleks märksõnad visioon, optimism ja sotsiaalne õiglustunne. Kui nendega tegeleda, siis saab miinuse väga kergesti tasemeni ca 2% SKT-st. See oleks väga hea olukord.“