Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Aafrika Sarve põud on kliimahüsteerikutele uueks valelikuks tööriistaks saanud

-
27.04.2023
Sellelt pildilt on näha Aafrika Sarve põudade põhjus.
© Scanpix

Aafrika Sarvel ehk Musta Mandri idaosas väljaulatuval poolsaarel on taas suur põud, mida kliimahüsteerikud seostavad CO2-ga, kuid tegu on ilmselge manipulatsiooniga.

Alustuseks AFP uudis: “Laastavat kahju kaasa toonud põud Aafrika Sarvel ei oleks saanud aset leida ilma üleilmse soojenemiseta, selgub neljapäeval avaldatud rahvusvahelise kliimateadlaste töörühma aruandest.

“Inimese põhjustatud kliimamuutus on teinud põua Aafrika Sarvel umbes 100 korda tõenäolisemaks,” seisis kliimauuringute keskuse World Weather Attribution (WWA) uurimuse kokkuvõttes. “Kestev laastav põud ei oleks juhtunud üleüldse ilma kasvuhoonegaaside eritumise efektita.”

Alates 2020. aasta lõpust on Aafrika Sarve riike – Djiboutit, Etioopiat, Eritread, Keeniat, Somaaliat, Lõuna-Sudaani ja Sudaani – tabanud viimase 40 aasta rängim põud. Pikenenud põua tõttu on hukkunud miljonid kariloomad ja saanud hukka tohut kogus viljasaaki.”

Kui vaadata ajalukku, siis Sahara idaosa kõrbelises piirkonnas ongi põud alati probleemiks olnud.

Õhtuleht 16. juulil 2011: Somaalias tekitas põud humanitaarkatastroofi
Delfi, 6. september 2011: ÜRO hinnangul on Somaalias 750 000 inimest nälja tõttu surmaohus
TV3, 15. märts 2017: Somaalia näljahäda võtab katastroofilisi mõõtmeid

Ühes asjas on kliimahüsteerikutel õigus: põud seal on inimtekkeline, kuid mitte CO2 läbi, vaid seetõttu, et piirkonnas sõditakse pidevalt, juba aastakümneid, see aga ei luba ette võtta suuri projekte niisutussüsteemide arendamiseks ja põllumajanduse korrastamiseks. Vastupidi – ekstensiivne põllumajandus jätkab ilma niisutussüsteemideta looduskeskkonna hävitamist.

Praegu käib aastatekümnetepikkune sõda Somaalias, Sudaanis, Lõuna-Sudaanis ja Etioopias, Eritreas on hetkel vaiksem, aga see riik on kogu aeg naabritega ja iseseisvuse pärast sõdinud, Keenias teatud piirkonades tegutsevad islamistid – sellisel sõjatandril ei saagi midagi normaalset toimuda. Toimiva keskvõimuta Somaaliat on peetud koguni “läbikukkunud riigiks”.

Vikipeedia kirjutab Somaalia kohta: “Alates 1971. aastast algatas Siad Barre valitsus massilise üleriigilise puude istutamise kampaania, et peatada tuhandete aakrite tuulega juhitud liivaluidete levik, mis ähvardas neelata linnu, teid ja põllumaad. Hiljem korraldas silmapaistev Somaalia keskkonnaaktivist Fatima Jibrell eduka kampaania Somaalia kirdeosas asuvate vanade akaatsiapuude metsade säilitamiseks. Neid puid, mis võivad elada 500 aastat, raiuti maha puusüsi valmistamiseks, mis oli väga nõutud Araabia poolsaarel, kus piirkonna beduiinide hõimud usuvad, et akaatsia on püha.”

Seega on tegu kõrbe pealetungiga, mille on läbi ajaloo võideldud, mitte eurooplaste autosummutitest tulevate gaaside mõjuga.

Aafrika Sarve suure põua taga pole mitte CO2 õhkupaiskamine, vaid looduskeskkonna hävitamine kõrbelises piirkonnas kohalike (ja sinna jäätmeid ladustanud lääneriikide) poolt, ning eelkõige peaaegu kõiki Aafrika vaevavad lõputud kodusõjad või sõjad naabritega. Kui labidate asemel hoitakse käes Kalašnikove ja niisutuskanalite kaevamise asemel tapetakse naabreid, siis on ka põud ja nälg kohal.

Uued Uudised