Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Soome saab ilmselt parempoolse valitsuse, kõnelustesse kaasatakse ka Põlissoomlased

-
27.04.2023
Petteri Orpo, tema selja taga rohelises Põlissoomlaste liider Riikka Purra.
© Scanpix

Täna (27. apr. 2023) kutsus Soome valitsusläbirääkimiste eestvedaja, Koonderakonna esimees Petteri Orpo kokku Soome parteide ja parlamendirühmade esindajate koosoleku. Koosolek kestis planeeritud poole tunni asemel kõigest kümme minutit. Päevakorras polnud õieti muud kui Orpo teadaanne, et nõupidamisi valitsuskoalitsiooni moodustamiseks alustatakse järgmisel teisipäeval, 2. mail ja neis osalema on kutsutud peale Koonderakonna Põlissoomlased, Rootsi rahvapartei ja Kristlikud demokraadid.

Koosolekule järgnes pressikonverents, kus Orpo sama asja ka meediale teatavaks tegi. Ta toonitas, et esialgse pinnasondeerimise ajal oli eriti tähtis välja selgitada, millised on erinevate erakondade arvates kõige suuremad probleemid ja raskused, millega Soomel eelseisva valitsusperioodi ajal tuleb rinda pista, ning milliseid meetmeid ja vahendeid erakonnad selleks välja pakuvad.

Kõigi läbirääkimistele kutsutud erakondade juhid said võimaluse vastata ajakirjanike küsimustele. Meedia esindajad oleksid kangesti tahtnud teada mitme tähtsa päevateema kohta, millist liini tulevane valitsus hakkab ajama. Esimehed seletasid, et midagi konkreetset veel öelda ei saa, läbirääkimised alles algavad, ja kõigi küsimuste üle on võimalik arutleda.

Põlissoomlaste esimehe Riikka Purra käest küsiti mõistagi sisserände kohta, kuna just selles asjas on tema erakond teistest erinevat põhimõttelist suunda hoidnud. Riikka Purra pidi meelde tuletama, et nende partei ei ole igasuguse sisserännu vastu. Tööpärase sisserännu korraldamiseks leitakse valitsusprogrammi koostamisel kahtlemata mingi mõistlik lahendus.

Peavoolumeedia on kõigest väest püüdnud luua kuvandit, et Põlissoomlased tahavad lõpetada igasuguse sisserännu ja riigi täielikult sulgeda. Juba aastat viisteist tagasi esitas Jussi Halla-aho oma blogis üksikasjaliku kvalifikatsiooni sisserände liikide kohta ja eritles, millised sisserändajad võivad Soome majandusele kasu tuua, millised aga ainult lisavad sotsiaalabi koormust ning suurendavad kuritegevust. Põlissoomlased on pidevalt hoidnud liini, et nii ühiskonnakorralduses kui ka välispoliitikas tuleb Soome huvid esikohale seada – seda ka sisserände küsimuses.

Pärast pressikonverentsi tõttasid ajakirjanikud küsitlema opositsiooni minevate erakondade esindajaid. Roheliste esimees Maria Ohisalo kurtis, et mis nüüd küll looduskaitsest ja rohepöördest saab. Ta mainis ka eurodirektiivi, millega Brüssel püüdis parema asjatundjana dikteerida, kuidas soomlased oma metsi hoidlikult majandama peaksid. Sanna Marini valitsuses tekitas see direktiiv tõsise tüli Keskerakonna ja ülejäänud valitsusparteide vahel.

Roheliste ambitsioonikad püüdlused said valijatelt selge hinnangu – 20 parlamendikohast kadus pärast valimisi 7.

Vasakliidu poolest vastasid aiakirjanike küsimustele partei 1. aseesimees Veronika Honkasalo ja parlamendirühma esimees Jussi Saramo. Nemad kurtsid, et nii parempoolset valitsust ei ole Soome ajaloos veel olnud. Ja et mis nüüd saab, kui kodanlased hakkavad riigi kulusid vähemaks lõikama, et kindlasti läheb väiksemate tuludega inimeste olukord oluliselt halvemaks. Sellest, kuidas Marini valitsus riigi kulusid kasvatas ja täiendavat laenu võttis ja kuidas selline poliitika Soome majandust mõjutas – tänaseks on Soome võlakoorem juba üle 70% SKT-st – eelistasid nad mitte rääkida.

Vasakliit kaotas valimistel 16 parlamendikohast 5.

Vasakliidu esindajad panid veel imeks, et kuidas ometi rootslased, kes Marini valitsuses ühtmoodi poliitikat toetasid, nüüd hoopis kannapöörde kavatsevad teha ja Orpo valitsusse lähevad hoopis teisesuunalist poliitikat tegema. Et kas nendel siis põhimõtteid ei olegi või.

Kogenud poliitikutel ei tohiks siin küll imestamise põhjust olla. Rootslased on minu mäletamist mööda igasugustes valitsustes istunud, olgu valitsuse poliitika milline tahes. (Ka Soome lahe lõunakaldalt leiab neid, kelle põhiväärtuseks on valitsuses osalemine, muud kaalutlused on tüki vähem tähtsad.)

Nii et mais läheb Säätytalos ehk koalitsiooniläbirääkimiste traditsioonilises kohas Aadelkonna majas tõsine töö käima. Läbirääkimised arvatakse tulevat rasked. Aga nii on see olnud alati.

Petteri Orpo arvas, et juunis on Soomel uus valitsus olemas.

Paul Oja, Uued Uudised Soomest