Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Toidutootjad ja põllumehed materdavad valitsuse maksuplaani

-
01.05.2023
Eesti toiduained hakkavad hinnarekordeid püstitama.
© Uued Uudised

Uue võimuliidu planeeritav käibemaksu tõus tingib eelkõige surve töötajate palgatõusule ja seeläbi ka lõpphindade tõusule.

Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide loodud valitsus tahab koalitsioonilepingu järgi tõsta käibemaksu 20 protsendilt 22 peale. Põllumehed ja toidutootjad näevad plaanis aga mitut ohukohta, kirjutab Äripäev.

Toiduliidu volikogu esimees ja toidutootja Salvesti omanik Veljo Ipits märkis muu hulgas, et käesolevas valitsuses ei ole enam maaeluministeeriumi, vaid on ühendministeerium, mis koosneb senisest maaeluministeeriumist ja rahandusministeeriumist. Ettevõtja näeb tendentsi, kus toidutootjatega tegelevate, nende huvide eest seisvate ja vajadusel aitavate ametnike arv ja positsioon valitsushierarhias on pidevalt langenud ning samal ajal kahaneb toidutootjate optimismi tuleviku ees.

Samas ta näeb, kuidas naaberriikide valitsused siiski leidsid vahendeid oma toidutootjate toetamiseks.

Maksutõusud mõjuvad väga halvasti Eesti toidutootjate konkurentsivõimele, ütles ka Eestimaa Talupidajate Keskliidu tegevjuht Kerli Ats.

Maksutõusud panevad ohtu riigi toidujulgeoleku, leidis Nõo Lihatööstuse müügi- ja turundusjuht Simmo Kruustük.

Mahetootmisele pühenduva Saidafarmi juht Juhan Särgava on valitsuse käibemaksu plaanis pettunud, sest seni üritati saavutada käibemaksu langetust, kuid lõpuks läks vastupidi.

Kadarbiku Köögivilja tegevjuht ja aasta põllumehe tiitlit kandev Veiko Pak on pettunud poliitikute julguses olla vajadusel ka aus ebaopopulaarseid otsuseid tehes.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul võiks maksude asemel mõelda majanduse kasvatamisele.

Inimeste toidukorv on aastaga juba kallinenud 20 prostenti.

Allikas: Äripäev

 

Loe pikemalt: https://www.laanevirumaauudised.ee/uudised/2023/05/01/toidutootjad-ja-pollumehed-materdavad-valitsuse-maksuplaani