Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kõrgkoolide rektorid soovivad Vene kodanike siiajätmist – las nood ütlevad siis avalikult välja oma seisukoha Ukraina sõja osas

-
03.05.2023
Venekeelses keskkonnas tõstab üha enam pead suurvenelik mentaliteet. Pilt on illustratiivne.
© UU

Venemaa venelased on üks väga omapärane seltskond – nad elavad sageli Läänes ja naudivad sealset heaoluühiskonda, jäädes ise seejuures üdini suurvenelikuks ja putinistlikuks. Seetõttu tuleks selliseid venelasi sundima välja ütlema oma seisukoht Venemaa sigaduste suhtes – ja kui see on toetav, siis head teed kodumaale.

BNS vahendab: “Rektorite nõukogu soovib, et Venemaa kodanikud, kes õpivad praegu Eesti kõrgkoolides, saaksid oma õpingud Eestis lõpetada ja pärast seda kas järgmises õppeastmes jätkata või Eestisse tööle jääda.

Rektorite nõukogu andmetel õpib Eesti ülikoolides õpib 342 Venemaa kodakondsusega üliõpilast, kellest 178 peaksid lõpetama sel kevadel. Sarnaselt teiste välisüliõpilastega soovivad paljud neist jätkata oma õpingud Eesti kõrgkoolides järgmisel õppeastmel.

„Kodumaale naasmisel neid tõenäoliselt represseeritaks ja see võib muu hulgas tähendada, et Eestis õppinud ja siin ukrainlasi abistanud noormehed võetakse otse sõjaväeteenistusse ning saadetakse seejärel Ukrainasse sõdima,” kirjutas rektorite nõukogu juhatuse liige ning Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land haridus- ja teadusminister Kristina Kallasele, siseminister Lauri Läänemetsale ja välisminister Margus Tsahknale edastatud pöördumises.

Rektorite nõukogu leiab, et neile, kes on Eestis õppinud või õppimas, tuleb anda võimalus oma õpingud Eestis lõpetada ja siia edasi õppima või tööle jääda.”

Kui need 178 tänavu lõpetajat tahavad Eestisse jääda, siis oleks õiglane, kui nad ütleksid kasvõi kollektiivses avalduses välja oma suhtumise Ukraina sõtta. See oleks indulgents siiajäämiseks ja välistaks nende osalemise “viiendast kolonnis”. Sest Eesti ajakirjandusmaastik on suhteliselt täis Venemaalt pagenud liberaale, kes ei pruugi küll olla Putini toetajad, kuid särisevad siiski suurvenelikust mõtlemisest ja põlgusest väikerahvaste vastu.

Kui rektorid leiavad, et neid Vene kodanikke nagunii represseeritaks ja saadetaks rindele, siis pole ju ka probleem välja öelda: ei, Venemaa president, me ei tule koju tagasi, sest ei taha osaleda teie kuritegudes teise slaavi rahva vastu.

Tegelikult peaksid need inimesed siiski Eestist lahkuma – meie rahvusriik on niigi ülevenestunud ja Vene kodanike lisandumine on julgeolekuoht. Eestile pole vaja lisanduvat Georgi lindi rahvast.

Uued Uudised