Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Siim Pohlak: Kahjuliku automaksu asemel tuleb kärpida riigiaparaati ja soodustada ettevõtlust

-
04.05.2023
Siim Pohlak

Valitsuse plaanitav automaks on toores, kiirustades kokku pandud halb plaan. EKRE on seisukohal, et uute maksude lisamise ja olemasolevate tõstmisega riigieelarve täitmine ei ole jätkusuutlik. Uued maksud ja maksutõusud toovad täiendava majanduslanguse ja riigieelarve tulude jätkuva vähenemise.

 

Ainsad lahendused, mis pikas perspektiivis riigieelarvet täita aitavad, on riigiaparaadi ja selle kulude jõuline kärpimine ning soodsa ettevõtluskeskkonna kujundamine.

Automaksu kehtestajad peaksid alustuseks tegema võrdluse lähiriikidega, millised on meil ja mujal kokkuvõttes keskmisele autokasutajale riigi poolt seatud koormised – meil on juba kütuseaktsiis, teekasutustasud raskeveokitele, mitmesugused riigilõivud sõidukitega seotud toimingute jaoks, millest paljud on kõrgemad kui naaberriikides.

Lisaks lööb automaks eelkõige autost sõltuvate maainimeste, aga ka suurperede rahakoti pihta, kellele alustav valitsus niigi juba peretoetuste vähendamisega liiga teeb. Viieliikmeline ja suurem pere vajab ringiliikumiseks keskmisest suuremat sõidukit, mis praegu välja käidud plaani järgi saab olema kallima maksumääraga. Maainimesel on auto hädapärane tarbeese, milleta liikumine on paljudes piirkondades võimatu.

Kutsume üles eelistama automaksule riigi kulude kärpimist ja soodsa ettevõtluskeskkonna loomist.

 

Siim Pohlak
Riigikogu rahanduskomisjoni liige (EKRE)