Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valitsuse soov on ebameeldivate otsuste tegemisel kiiresti üle rullida

-
05.05.2023
Odavtööjõuminister Tiit Riisalo.
© UU

Valitsus kavatseb kõik maksumuudatuste eelnõud siduda üheks kobareelnõuks ning saata see Riigikogusse; põhjuseks koalitsiooni soov raskete ja ebameeldivate fiskaalpoliitiliste otsuste tegemisega kiiresti edasi liikuda, ütles “Esimeses stuudios” majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo (Eesti 200).

See tähendab, et mingit parlamentaarset arutelu ei tule ja kõik need eelnõud surutakse jõuga ja kiirelt läbi.

Neljapäeval pidi valitsuse päevakorras olema maksumuudatuste eelnõude heakskiitmine ja Riigikokku saatmine, kuid päevakorda see siiski ei jõudnud. Riisalo sõnul oli vaja aega, et “maksupakett korralikult kokku saada” ning valitsus teeb vastavad otsused esmaspäeval.

Saatejuhi küsimusele, et kas kõik maksumuudatused – muutmisele lähevad tulumaksuseadus ja kaitseväeteenistuse seadus, käibemaksuseadus, hasartmängumaksu seadus ning alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadus – on valitsusel kavas siduda ühte paketti, et need koos usaldushääletusega riigikogus hääletusele panna, vastas Riisalo jaatavalt.

Kuigi Riisalo sõnul saab maksutõusude eelnõu arutada ka veel Riigikogus ning vajadusel tellida analüüse, tähendaks usaldushääletus, et muudatusettepanekuid arutama ei hakataks, märkis saatejuht.

“Nii on põhimõtteliselt jah,” ütles Riisalo.

Niinimetatud kobarseaduste vastuvõtmine Riigikogus on pälvinud kriitikat nii presidentidelt kui ka õiguskantslerilt. Riisalo nõustus, et see pole parim viis riigivalitsemiseks.