Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Karl Olaf Rääk: Bolt ja terviseedendaja? Ei ole ikka küll

-
05.05.2023
Elektritõuks on pigem laisa inimese liiklusvahend.
© UU

Käesoleva kirjatüki ajendiks sai Facebookis märgatud Monika Helme ja Bolti asutaja Martin Villigu mõttevahetus, milles Villig esitas väiteid, nagu oleks Bolti teenused, näiteks turule toodavad kastirattad, rahva tervisele ütlemata kasulikud. Kuidas lugu tegelikult on?

Kastirattad. Kindlasti on väntamine inimeste tervisele kasulikum kui diivanil pikutamine. Samas lühiajalisel ja passiivsel kulgemisel ei ole märkimisväärset efekti. Selleks, et rattasõit lihaskonnale, südamele ja kopsudele positiivselt avaldama hakkaks, tuleb sõita piisavalt pika aja jooksul ja nii, et organism koormust saaks. Mõni entusiast muidugi võib kastirattaga 10 kilomeetrit tempot teha, kuid suure tõenäosusega oleks see erand, mitte reegel. Kastirattad ei paranda tervist, küll aga takistavad liiklust.

Elektriliikurid, nagu tõuksid ja elektrirattad. Paljud noored haaravad elektrisõiduki järele iga kord, kui tuleb minna kaugemale kui sada meetrit. Sisuliselt edendab tõuks mitte liikumist, vaid liikumatust. Mida rohkem tõukse kasutatakse, seda vähem samme tehakse. Kusjuures, tõuksidega kaasneb ka tõsisem terviserisk – murtud luud, lömmi kukutud silmnäod, kaotatud hambad. Traumapunktides on tõuksiõnnetuste tõttu aeg-ajalt järjekorrad, plaanilisi haigeid ei võeta operatsioonidele, kuna tõuksiõnnetuste ohvreid on vaja kokku lappida. Kas murtud luud ja kaotatud hambad kõlavad terviseedenduse moodi? Mitte eriti.

Elektrirattad on omaette teema. Kuigi need pole liikluses sama ohtlikud kui tõuksid, mõjuvad need laias plaanis siiski kahjulikult. Inimene sõidab sellisega, nagu väntaks natuke ja nagu liiguks üsna kiiresti, aga organismile vajalikku koormust selline priiküüt ei anna. Kulutatakse aega ja lahutatakse meelt, aga tervist parandav mõju on elektrirattal nulli lähedane. Küll aga annab võimaluse ette kujutada, et läbisin rattaga mitu kilomeetrit, nüüd võib lasta pitsal ja pirukal hea maitsta. Tulemus? Rahva kasvav rasvumine.

Toidukullerid. Toidu laiali vedamine on kulleritele kindlasti tervislik ja tulus ajaviide, aga kuidas on lugu toidu tarbijatega? Sisuliselt on toidukullerite teenus rahvatervise surm. Inimesed ei viitsi isegi poodi või söögikohta minna. Kodust väljumata tellivad nad toite, mis pakatavad taimerasvast, soolast, jahust, suhkrust ja tehisainetest. Ühelt poolt saavutatakse liikuvuse täielik kadu, teisalt kõige kahjulikumat sorti rämpstoidu sisse söömine. Mõju inimeste tervisele? Hävitav. Ei taha mõeldagi, mida paar aastat Bolti mugavustoidu tarvitamist inimese tervisega teeb. Kaks tänavavahet Bolti kastirattaga kulgemist tehtud kahju ei heasta.

Kokkuvõtteks – Bolti ja laiemalt teiste sarnaste idufirmade teenused ei paranda, vaid hävitavad nende kasutajate tervise. Kellel natukenegi mõistust peas ja austust enda vastu, peaks neist päevapealt loobuma. Liigutage ennast päriselt, viitsige poest puhtaid toiduaineid osta ja võite päris kindlad olla, et tervis paraneb. Tahad terve olla – väldi salakavalaid mugavusteenuseid ja kampaanialiikureid.

Karl Olaf Rääk