Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Avatud” valetajate koalitsioon peletab maksutõusudega investorid Eestist eemale

-
05.05.2023
Tallinn küll ehitab, aga kes tahaks välismaalt sellisesse maksutõusuriiki elama tulla?
© UU

Reformierakond, Eesti 200 ja sotsid on alati kuulutanud, kui avatud nad olevat, aga isegi kui nad lasevad võõrastele kõik teed valla, peletab nende endi poliitika jõukamad välismaalased siit eemale.

Eestit on ootamas põhjalik pakett maksutõuse, mis täiesti loomulikult ei taba negatiivselt ainult siinset rahvast, vaid ka välismaalasi, nii neid, kes on juba siin, kui ka uusi siiatulijaid. Kas keegi arvab, et sihtriiki otsivad välismaalased, olgu need siis investorid või spetsialistid, ei arvesta uue elukoha otsingul maksupoliitika muutumisega kõige kallinemise suunas?

Eestis tõstetakse maamaksu – jällegi, ilmselt jälgivad seda tendentsi kõik need, kes sooviksid Eestisse tulles siia kodu soetada, ja miks osta maja kalli maamaksuga Põhjamaale? Maamaks kergitab ju lisaks ka kinnisvarahindu.

Kujutagem ette välisinvestorit, kes otsib riiki, millega siduda ennast ja oma raha, ning ta loeb Eestit täpsemalt uurides ERR-i uudist: “Valitsus kavatseb kõik maksumuudatuste eelnõud siduda üheks kobareelnõuks ning saata see riigikogusse; põhjuseks koalitsiooni soov raskete ja ebameeldivate fiskaalpoliitiliste otsuste tegemisega kiiresti edasi liikuda, ütles “Esimeses stuudios” majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo”. Kas tekib tahtmine Eestisse tulla või otsiks pigem midagi muud? (EKRE lubadus “Meie makse ei tõsta!” mõjuks märgatavalt paremini).

Alles neljapäeval pöördusid Eesti Erametsaliit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Talupidajate Keskliit valetajate koalitsiooni poole arvamusega, et maamaksu tõusu 10-protsendilise piirangu kaotamine uue koalitsiooni poolt seab löögi alla põllumajandustootjate konkurentsivõime, mõjub negatiivselt metsakasvatusse tehtavatesse investeeringutesse ning soodustab väikemaaomanike ning maaelu hääbumist. Eesti ettevõtjate hoiatus ei innusta kohe kindlasti välisinvestoreid siia tulema.

Kahjuks pole eriti saadaval andmeid viimaste aastate investeeringute kohta Eestisse, kuid võib eeldada, et juba enne Ukraina sõda taevasse kerkinud elektrihinnad peletasid siit eemale paljud välisinvestorid – Eestis lõpetas seetõttu tegevuse hulk omamaiseid firmasid ja kindlasti olid hädas ka välismaalased. Seejuures on Eesti inflatsioon olnud pikka aega euroala kõrgeim, olles teatud ajal olnud kuni kolm korda kõrgem euroala keskmisest ja neli korda kõrgem kõige madalama inflatsiooniga maadest. Investorid lähevad ikka sinna, kus majandusolud soodsamad on ja Eestis pole need ammugi seda.

Päris kindlasti on pärssivalt mõjunud ka Kaja Kallase kauaaegne mantra “Me oleme sõjas!”, mis peletab küll iga inimese, kes tahab tulevikku investeerida.

Huvitav on teada, et samas on Ungari investoritele eriti meelitav olnud, eriti Saksa omadele, ja selle eelduseks on olnud see, et Ungari keeldus Vene naftaga päevapealt lõpetamast – Budapest viitaski sellele, et neil pole kusagilt energiakandjaid kiiresti asemele võtta, ja kui nad boikotiga ühinevad, siis väliskapital lahkub. Paradoksaalselt on selline poliitika välisinvestoritele just meeltmööda, sest andis neile kindluse odavamate energiakandjate allesjäämise suhtes.

Eestis kallineb kõik pööraselt ja ilmselt mõjutab see ka välismaalasi uue elukoha otsingutel. Mitte kõik välismaalased pole püstirikkad, kes rahanumbreid ei loe, ja neil on kasulikum minna kas Saksamaa-sugustesse rikastesse riikidesse või maadesse, kus oma ettevõtte või kodu rajamine on odavaks tehtud.

Reformierakonna “avatuse” kohta andis arenguseire keskus värskelt teada, et Tallinna elanike arv peaks aastakümnega tõusma vähemalt 70 000 võrra ja seda välississerändega. Kes aga tahaks tulla meeletu hinnaralliga riiki, kus omadki ettevõtjad värisevad vaesestava tuleviku ees?

Nii tulevadki siia ilmselt odavukrainlased, elatist otsivad usbekid, sekka “insenerid” Nigeeriast, hindud, kes pole jõukamates riikides löögile saanud, ja paljud teised, kuid mitte investorid, kes looksid siia tasuvaid töökohti.

Uued Uudised