Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Opositsioon asus ühiselt vastu valitsuse teerullipoliitikale

-
09.05.2023
Kord saabub aeg, mil eesistuja haamrikolks kuulutab vasakäärmuslaste läbisurutud seaduste tagasipööramist.
© UU

Kuigi Riigikogus opositsiooni jäänud Keskerakond ja Isamaa teatasid pärast valimisi, et mingit koostööd opositsioonis EKRE-ga ei tule, pandi täna ometi seljad kokku, et olla totaalse obstruktsiooniga vastu valitsuse teerullitaktikale.

Riigikogu suures saalis pidi esmaspäeval esimesele lugemisele tulema valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse muutmine, millega plaanitakse vähendada vähem kui aasta tagasi kokku lepitud lasterikka pere toetusi.

Valitsusel on asjaga kiire, sest nii see kui ka maksumuudatuste pakett tahetakse läbi suruda enne 1. juulit, et plaanitud seadused saaksid 1. jaanuarist kehtima hakata.

Loomulikult pole opositsioon sellega nõus, sest paketti panduna pole jõutud selliseid olulisi küsimusi põhjalikumalt arutadagi.

Nii mööduski esmaspäevane Riigikogu istung opositsioonierakondade protseduuriliste küsimuste, arupärimiste ja eelnõude tutvustamise saatel.

Kell 15 alanud istungit ei jõutudki keskööks rakendada. Ja valitsuse esindajana ei saanud oma eelnõud üle anda ka Heili Tõnisson, kuigi spiiker Lauri Hussar ta vastupidiselt seni kehtinud heale tavale tema sinna vahele surus.

Sinna vahele mahtus ka rahvasaadikute  mikrofonide väljalülitamisi ja küsijate segamisi.

Kella 20 paiku võttis selleks ajaks istungit juhatama asunud Toomas Kivimägi vaheaja, et olukorrale selgust saada. Kokku kutsuti Riigikogu vanematekogu, kuhu kuuluvad lisaks parlamendi juhatusele ka kõikide fraktsioonide esimehed.

Kuna kokkuleppele ei jõutud, siis võeti veel kaks pooletunnist vaheaega.

Sealgi ei suutnud koalitsiooni esindus järgi anda. Ja kõik jätkub teisipäeval kell 10.

EKRE esimees Martin Helme ütles, et EKRE fraktsioon koostöös Keskerakonna ja Isamaaga kavatseb kasutada kõiki Riigikogu kodukorras ette nähtud võimalusi, et valitsuse teerullipoliitikat pidurdada.

“Valitsuse ähvardus suruda oma poliitikat läbi ilma sisulise aruteluta ehk kobareelnõudena ja usaldushääletusi appi võttes ei jäta meile muud võimalust,” ütles Helme.

Ometi hakkasid nii Lauri Hussar kui ka Toomas Kivimägi kodu- ja töökorda erinevalt tõlgendama ning seni kehtinud tavadest üle sõitma.

„On oluline meeles pidada, et valitsusel puudub rahva mandaat oma plaanide elluviimiseks – valimiskampaanias vaikiti nii peretoetuste kallale minekust kui ka maksutõusudest. Meie eesmärk on rahvale valetanud ja pettusega võimule saanud valitsus esimesel võimalusel kukutada,” märkis Martin Helme.

Kokku võttis Riigikogu juhatus vastu 63 eelnõud ja 64 arupärimist ning päevakorrani ei jõutud.