Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Johanna Maria Lehtme kutsuti MTÜ juhi kohalt tagasi. Slava Ukraini!

-
10.05.2023
Johanna-Maria Lehtme
© UU

Seoses Eestis ja Ukrainas algatatud kriminaalmenetlustega kogunes teisipäeval MTÜ Slava Ukraini nõukogu, kes otsustas kutsuda Johanna Maria Lehtme uurimise ajaks juhatusest tagasi.

“Eestis kehtib süütuse presumptsioon ja selle otsusega ei võta nõukogu seisukohta Johanna Maria Lehtme süü osas. Me oleme algatanud revisjoni, kuid kahjuks võtab selle tulemusteni jõudmine aega. Seetõttu oleme valmis igakülgseks koostööks uurimisasutustega ja anname uurijatele edasi kogu meie käsutuses oleva info. Samad küsimused on olnud meie jaoks aktuaalsed juba märtsi algusest alates, paraku ei ole nõukogu oma piiratud õiguste ja võimaluste juures neile seni vastuseid leidnud,” seisab Slava Ukraini nõukogu teates.

“Seetõttu tervitame nii Eestis kui Ukrainas algatatud kriminaalmenetlusi, et õiguskaitseasutused saaksid koostöös võimalikult kiiresti välja selgitada, kas Eestist Ukrainasse saadetud annetusi on kasutatud vääralt või mitte,” lisas nõukogu.

Lähtuvalt algatatud menetlustest otsustas nõukogu, et MTÜ töörahu tagamiseks ja võimaliku huvide konflikti vältimiseks kutsutakse Lehtme alates teisipäevast kuni uurimise lõpuni juhatusest tagasi. Juhatuses jätkab praegu tööd üks liige, kelleks on Marika Priske.

Riigiprokuratuur alustas teisipäeval omastamist käsitleva paragrahvi järgi kriminaalmenetlust, et uurida MTÜ Slava Ukraini Ukraina toetuseks kogutud raha kasutamist.

Riigiprokurör Triinu Olev selgitas, et niipea kui ilmnesid esimesed viited võimalikule raha väärkasutamisele, hakkasid prokuratuur ja politsei analüüsima õiguskaitseasutusteni jõudvat infot. „Oleme väljaspool kriminaalmenetlust lisaks ajakirjanduses avaldatule kogunud teavet ning olnud vahetus kontaktis ka Ukraina kolleegidega. Kogutud informatsiooni pinnalt on kriminaalmenetluse alustamine põhjendatud,” ütles Olev.

“Uurimist alustati omastamise paragrahvi järgi, kuid tegemist on esialgse hinnanguga, mis võib menetluse kestel muutuda. Hetkel kellelegi kahtlustust esitatud ei ole ning see, kas ja kellele on alust kahtlustus esitada, selgitab uurimine,“ ütles Olev.

Kuna MTÜ Slava Ukraini tegevus on toimunud ka Ukraina territooriumil, siis asjaolude väljaselgitamisel saab oluline roll olema koostööl Ukraina õiguskaitseasutustega. Kriminaalmenetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib riigiprokuratuur. (BNS)