Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paul Oja: rohepööraja harvaesinev avameelsus “Esimeses stuudios”

-
10.05.2023
Endel Lippmaa roheideoloogia kohta: „Praegu on keskkonnatemaatika kujunenud religioosseks usulahuks, millel on teadusega üsna vähe tegemist.“ Extinction Rebellion tõestab seda.
© Scanpix

„Esimene stuudio“ 09.05. Saatejuht Johannes Tralla, küsitletav Tööandjate Keskliidu volikogu juht Kai Realo. Jutt käis muuhulgas rohepöördest. Kai Realo esines rohepöörde tulise pooldajana. Pikalt arutleti, kuidas oleks tõhusamalt võimalik Eesti inimeste teadvust rohemeetmetele soodsas suunas mõjutada. Jõuti järeldusele, et eraldi kliimaseadus, mis põhineb teadusel, on väga vajalik.

Kai Realo: „Kõikide erinevate variantidega tutvununa, mis kliimaseaduse arutelude juures on mulle kätte sattunud, siis seal rõhutatakse väga palju, et see peab olema teaduspõhine, ehk et seal peame me ikkagi leidma sellise grupi teadlasi, nende valdkondade, nende sektorite inimesi, kes suudavad selle teaduslikult põhjendada, mis on võimalik /…/ “

Harrvaesinev avameelsus. Teame ju hästi, kui massiivselt kliimakatastroofi kuulutavaid ja rohepööret üleshaipivaid teadlasi avalikkuse teadvusse upitatakse. Mis teadlastest, pooliku algharidusega Greeta koos oma gretiinidega saab uskumatul hulgal leheruumi ja eetriaega, kui samas ausaid teadlasi, kes asjade tegelikku seisu valgustada püüavad, jõuliselt summutatakse ja avalikkuse eest peitu surutakse.

Tiit Kändler on kirjutanud raamatu „Endel Lippmaa. Mees parima ninaga.“ Ajakirjade kirjastus 2012.

Endel Lippmaa (15.09.1930 – 30.07.2015) oli läbi ajaloo Eesti teadlastest maailmas tuntuim ja tunnustatuim. Temal oli otsustav roll selleski, et Moskva lõpuks oli sunnitud tunnistama Molotov-Ribbentropi pakti salajasi lisaprotokolle.

Ka rohepöörde asjus olid tal oma kindlad seisukohad. Tiit Kändler kirjutab:

„Lippmaa on põhivoolu keskkondlastele ebamugav kuju. /…/ Ta kinnitab, et põlevkivist tuleb elektrit edasi teha ja et roheline energia ei ole roheline ja ammugi mitte alternatiiv. Ta kuulutab, et tuulegeneraatorid aeglustavad maakera pöörlemist nii, et järjest tihemini tuleb aastale lisada lisasekund ja lõpuks jääb Maa seisma. Ta kinnitab, et elektriauto valmistamisel on vaid üks mõte: see suurendab süsihappegaasi emissiooni, kuna kasutab elektrit, mis on enim saastav energia. Ta sätestab, et tuumaenergia tuleb Eestis varem või hiljem kasutusele võtta. Ja, oh õuduste tipp, ta on vankumatult veendunud, et globaalset soojenemist ei toimu, et CO2 kvootidega kaubitsemine on korruptsioon, et valitsustevaheline kliimapaneel on äriprojekt ja et Kyoto kokkulepped on määratud läbi kukkuma.“

Endel Lippmaa: „Kui me tahame mingi asja temperatuuri mõõta, siis kõige õigem maakera puhul on mõõta ookeani keskmist pinnatemperatuuri. Kerge on mõõta ühe kilomeetri paksust pinnakihti. See ei soojene ju üldse. Mingit soojenemist pole. Pisike jahtumine on praegu. Kogu jutt globaalsest soojenemisest on lihtsalt toetussummasid ahnitsev pettus. Lollide poliitikute oma taskute täitmiseks välja mõeldud vale. Ega keegi ei vaidlusta isegi neid [kliimakatastroofi eitavaid] andmeid, nad lihtsalt ignoreerivad neid. Ometi on need ju kergesti kättesaadavad.“

Endel Lippmaa lõplik järeldus roheideoloogia kohta on selline:

„Praegu on keskkonnatemaatika kujunenud religioosseks usulahuks, millel on teadusega üsna vähe tegemist.“

Kai Realo aga teab paremini, kuidas asjad käivad. Ta ütles „Esimese stuudio“ otsesaates ausalt, et tuleb vaid „õiged teadlased“ välja otsida, küll siis asi õnnestub.

Paul Oja