Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Martin Helme “Esimeses stuudios” koalitsioonile: “Ühtegi millimeetrit pole te võimelised taganema”

-
11.05.2023
Laadime sisu...

ETV parlamendierakondade debatis süüdistasid opositsioonierakonnad koalitsiooni igasuguse kompromissivalmiduse puudumises.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Martin Helme sõnul ei saa pidada praegust parlamendi tööseisakut millegi uue alustamiseks, vaid pigem varasemate obstruktsioonide tagajärjeks.

“Tuletame meelde, mida tegi Reformierakond olles ise valitsuses, hakates korraldama obstruktsiooni eelnõule, mille tegid sotsiaaldemokraadid; kui oli ERJK eelnõu; mida tegi opositsioon, kui meil oli abielureferendumi eelnõu. Kui keegi kurdab, et mis saavad olema tagajärjed, siis need ongi juba tagajärjed. /…/ Meil on vaja kõigepealt vaja saavutada see, et te (koalitsioon) oleksite ka päriselt nõus läbi rääkima,” lausus Helme.

Helme sõnul on loomulik, et opositsioon soovibki valitsuse tööd takistada ja valitsuse kukkumist. “Kuid ärge dramatiseerige üle – kaks-kaks kolm päeva pole saanud Riigikogu üht päevakorrapunkti arutada, komisjonid töötavad, opositsioon töötab, eelnõusid, arupärimisi tehakse, riigikogu juhatus töötab, vanematekogu töötab – ärge seletage, et on kokku varisemas midagi. Teie olete need, kes pole selleks valmis olnud. Kolm korda oleme istunud koos vanematekogus. Ühtegi millimeetrit ei ole te valmis taganema. Sellepärast me selles laupkokkupõrkes olemegi,” ütles Helme.

Tanel Kiige (Keskerakond) sõnul on opositsioonierakonnad kohtumistel pakkunud mitmeid kompromissvariante, kuid koalitsioon pole olnud nõus nendes kokku leppima.

Priit Sibula (Isamaa) sõnul ei näe ta, mida opositsioon teeb valesti, kui kasutab seaduses ette nähtud võimalusi. “Ma ei näe midagi, mida me täna valesti teeme või millised on need muud meetmed. Need on need võimalused, mida meil on võimalik kasutada vastavalt seadusele,” lausus ta.

Helme sõnul ei kavatse opositsioon nii kaua taganeda, kui koalitsioon ka mõne sisulise kompromissiga nõustub.

“Nad ei ole välja nuputanud, kuidas meie töötakistusest mööda minna ilma et nad meiega üldse peaksid midagi arutama. Ainuke, mis meie tahame, et teie teeksite mõne sisulise järeleandmise, mitte formaalse, mõne silmamoonduse, vaid sisulise: mõne eelnõu võtate tagasi, mõne eelnõu muudate. Seni, kuni kompromissivalmidust ei ole, seni kaua jätkub töötakistus, mis ei ole põhiseaduslik kriis, ei ole demokraatia kriis,” lausus Helme.

Veel olid stuudios Riina Sikkut (SDE), Jürgen Ligi (Reformierakond) ja Igor Taro (Eesti  200),