Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uus Suur Prantsuse Revolutsioon tulekul? President Macroni ähvardatakse Louis XVI saatusega

-
11.05.2023
Rahvas ähvardab presidenti kunagise kuninga saatusega.
© Scanpix

1793. aastal, Prantsuse revolutsiooni terrorirežiimi ajal, kasutasid radikaalsed revolutsionäärid kuningas Louis XVI hukkamisel giljotiini. 230 aastat hiljem, aastal 2023, kostuvad taas üha valjemini ähvardavad hääled ülimalt ebapopulaarseks muutunud president Macroni suunal. „Louis XVI löödi pea maha; Macron, me võime seda jälle teha!“ skandeeritakse üha sagedamini erinevatel protestiaktsioonidel. Revolutsiooniline raev on Prantsusmaal taas pead tõstnud, põhjuseks suuresti vastuoluline pensionireform, mille valitsus surus läbi ilma parlamendi hääletuseta.

Levima on hakanud video, kus ametiühingutegelane ja vasakäärmusliku partei La France Insoumise (LFI) üks juhtfiguure Cristophe Prudhomme kutsub üles Macroni pead maha võtma. Intervjuus telekanalile BFMTV kaitses Prudhomme oma tegevust, nimetades seda sümboolseks: „Eelistan, et viha väljendataks pigem verbaalselt… Minu arvates on meil õigus väljendada oma viha.“

Video on sattunud terava kriitikatule alla ja Prudhomme’i väljaütlemisi on mõistnud hukka erinevate poliitiliste parteide esindajad ja avaliku elu tegelased. „Tegemist ei ole lihtsalt kellegi suvalisega… Rahvas võib ju liialdada, miks mitte, ent tema [Prudhomme] puhul on tegemist CGT [ametiühingute keskus] kiirabiarsti ja regionaalse nõunikuga, ta ei ole keegi suvaline, tal on kohustus käituda eeskujulikult ja esinduslikult. Kui ta korjab üles sellise loosungi, langeb ta väga madalale,“ ütles tuntud ajakirjanik Oliver Truchot.

Ehkki protestide peamiseks põhjuseks nimetatakse välismeedias enamasti pensionireformi, on ajendid siiski laiemad ja seotud üldise elukalliduse tõusuga. Pensioniteemat võib selles kontekstis käsitleda õlekõrrena, mis murdis kaameli selja.

Prantsuse revolutsioonini viis samuti valitseva eliidi halb majanduspoliitika ja põuaperiood, mis tõi kaasa hüperinflatsiooni ning olukorra, kus 88% inimeste palgast kulus leivale. Ehkki praegu ei ole inflatsioon ligilähedaseltki sarnasel tasemel, on toiduainete hinnatõus tekitanud Prantsusmaal palju poleemikat, nagu ka mujal Euroopas, ja prantslaste toidukorvi hind on aastaga tõusnud 15%.

Selle asemel, et tegeleda majandusprobleemidega, millele rahvas tähelepanu juhib, on president Macron otsustanud kasutada oma positsiooni ja suruda läbi pensionireformi, mida paljud peavad n-ö kõrvakiiluks juba niigi hädas olevatele tööinimestele ja kinnitab Macroni kuvandit jõukate presidendina.

Allikas: Breitbart News