Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Masendav pretsedent: valitsuskoalitsioon võttis rahvaesindajatelt võimaluse esitada arupärimisi

-
15.05.2023
Riigikogu saal

Riigikogus sõitis täna valitsusliit üle nii väljakujunenud tavadest kui ka Riigikogu töö- ja kodukorra seadusest ning lõi pretsedendi, võttes võimaluse poliitilistel oponentidel sõna saada.

Nimelt vaigistas Riigikogu juhatus täna opositsioonisaadikud ning vastuolus kodu- ja töökorra seadusega võttis parlamendi enamuse jõuga võimaluse opositsioonisaadikute arupärimiste ja eelnõude vastuvõtmise, korraldades illegitiimsed hääletused. Samuti hääletati selle üle, et lubada pulti kodu- ja töökorralduse seadust eirates valitsuse esindaja väljaspool järjekorda. Ka hääletati maha võimalus saadikutel küsida protseduurilisi küsimusi, samuti hääletati päevakorra kinnitamine, minnes üle istungi rakendamise protsessist.

Hääletustel saadi 51-53 häält, koalitsioonis on kokku 60 Reformierakonna, Eesti 200 ja SDE saadikut.

Ka lükkas Riigikogu juhataja Lauri Hussar (Eesti 200) tagasi kõik opositsioonisaadikute protestid.

Protestid olid Riigikogu juhataja tegevuse kohta, mis ei ole kooskõlas kodu- ja töökorra seadusega eelnõude ja arupärimiste vastuvõtmisel.

„See on enneolematu kodu- ja töökorra rikkumine ja meie põhiseaduse jalge alla tallamine,“ kommenteeris EKRE aseesimees Mart Helme.

Saadik Jaak Valge võttis üles teema sõnavabaduse piiramise vastu. Evelin Poolamets aga nimetas Lauri Hussarit teerullijuhiks.

EKRE saadik Kert Kingo: „Masendav on see olukord, kus Riigikogu saadikutelt võetakse nende sõnaõigus ära, kus ei lasta nendel rääkida. Väga jultunult rikutakse siin saalis põhiseadust. Ja kui Eesti Vabariigi põhiseadus on jalge alla tallatud, siis meie riiki enam ei ole. Ja seda tegid meile need erakonnad, kes on oma koalitsioonilepingus öelnud, et koalitsioon võtab eesmärgiks Riigikogu ja üldise poliitilise töökultuuri parandamise.“

Valitsuserakondade teerullitaktikat nimetati sarnaseks Põhja-Koreaga ning Riigikogu juhatamist Valgevene stiilis tegutsemiseks.

Istungi alguses vaieldi Riigikogu õigusosakonna koostatud memo üle, mis ütleb, et Riigikogu juhatusel on õigus praegu Riigikogus toimuv obstruktsioon lõpetada. Arusaamatuks jäi, kas see on ainult ametlikuks kasutamiseks või mitte. Üsna ruttu läks istungi juhatanud Hussaril juhatamine käest ära ning pidevalt küsis ta nõu teda aidanud ametnikult. Ka ei suutnud ta ära otsustada, kas ja mitu protseduurilist küsimust võib esitada.

Riigikogu opositsioonierakonnad jätkasid obstruktsiooniga, sest võimuliit ei tulnud peretoetuste kärpe teemal opositsiooni ettepanekutele vastu. Koalitsiooniparteid üritasid siiski obstruktsiooni lõpetada ning hääletasid eelnõude ja arupärimiste vastuvõtmise lõpetamise poolt

Põhiseadus ütleb, et parlamendi liikmetel on õigus üle anda eelnõusid ja arupärimisi. Seega on selle võimaluse lõpetamine põhiseaduse vastane.

Ilmselt vaidlustatakse Riigikogu juhatuse selline tegevus kohtus.