Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

AAT PURJE: Seadusandlik võim kaaperdati ja opositsiooniline parlamendiliige vaigistati

-
16.05.2023
Aat Purje
© UU

„Mitte kunagi varem ei ole meie seadusandlik süsteem niivõrd mastaapse ja pretsedenditu teerullitaktikaga kokku puutunud,“ kirjutasin täpselt aasta tagasi Postimehes, kui Kaja Kallase (Reformierakond) valitsusest sai enim usaldushääletusi praktiseerinud võimuliit taasiseseisvunud Eestis.

Sellel hetkel ei oleks ma aga eales suutnud ette näha, millise rünnaku alla langeb Riigikogu institutsioon kõigest aasta hiljem. Tänane päev jääb musta tähisena Eesti parlamentarismi ajalukku.

Koalitsiooni esindajad Lauri Hussar (Eesti 200) ja Toomas Kivimägi (Reformierakond) kasutasid istungi juhatajatena ennenägematuid jõuvõtteid, et Riigikogu menetlusse saaks surutud homoabielu seaduse eelnõu ja et saaks asuda menetlema peretoetuste vähendamist. Samm-sammu haaval hakati ellu viima seda, mille vastu oleme EKRE fraktsiooniga juba nädal aega, päevad ja ööd, ennastsalgavalt võidelnud – päästnud Eestit.

Seadust ja parlamentaarseid tavasid rikkudes otsustas koalitsioon salakavalate tagatoakokkulepete tulemusena vaigistada opositsiooni ja enamuse jõuga keelata neil istungite saalis sõna saamast. Seadusandlik võim kaaperdati ja opositsiooniline parlamendiliige vaigistati.

Tuleb mõista, et ükski koalitsioonileppes sätestatud poliitiline kokkulepe ei saa olla nii oluline, et asuda Riigikogu kodu- ja töökorra seadust oma äranägemise järgi tõlgendama ja sellega ühtlasi demokraatlikku riigikorda hävitama. Kuhu edasi?

Need ei ole tühjad sõnad. Eesti riik on loojangu kursil. Riigikogu on rünnaku all.

 

Aat Purje, Riigikogu EKRE fraktsiooni nõunik