Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ajaleht Postimees: võimuliidu tegevus paneb tundma muret Eesti demokraatia tuleviku pärast

-
16.05.2023
Postimees 16.05.2023
© kuvatõmmis

Tänane ajaleht Postimees kirjutab oma juhtkirjas “Nii laguneb demokraatia”, et Riigikogu esimehe Lauri Hussari otsus lõpetada eile opositsiooni nädal aega väldanud obstruktsioon jõuga, paneb tundma muret Eesti demokraatia tuleviku pärast.

“Hussar lõpetas obstruktsiooni riigikogu õigusosakonna koostatud memo põhjal, mida opositsioonile ei tutvustatud. Kui opositsioon tegi ettepaneku arutada memos tehtud ettepanekuid riigikogu juhatuses, siis Hussar seda ettepanekut vastu ei võtnud. Samuti tõrjus ta tuimalt ja ühesõnaliste vastustega kõik teised memo puudutavad sisulised küsimused ja protestid. Kui avaldati protesti koosoleku juhataja, st tema enda tegevuse vastu, siis ta seda protesti ei rahuldanud. Vaid autokraatiates lahendab võimur enda vastu esitatud protesti ise,” kirjutab Postimees.

Postimees leiab, et isegi autoritaarsetes riikides, nagu Valgevene, on võimu esmane huvi säilitada kas või näiliselt demokraatlike otsustusprotsesside legitiimsus.

“Ja kui see ei õnnestu, kui rahvas saab aru, et on tehtud sohki, siis järgnevad meeleavaldused, mis võivad üle kasvada revolutsiooniks,” kirjutab Postimees. “Reeglite olemasolu ja nende järgimine tagab, et demokraatlikus protsessis langetatud otsused oleks legitiimsed. Kui reegleid rikutakse või ühepoolselt muudetakse, siis ei ole sellisel viisil vastu võetud otsused õiguspärased või ei pruugita neid tajuda õiguspärasena.”