Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Nendega on võimalik: Lehtme oli teadlik Eesti annetuste kuritarvitamisest

-
16.05.2023
Laadime sisu...

Ring skandaalse mittetulundusühingu Slava Ukraini taandatud tegevjuht ja Eesti 200 ridades Riigikokku valitud, samuti rohkete aunimetustega pärjatud, Johanna-Maria Lehtme ümber hakkab koomale tõmbuma.

Alatult sõjaohvrite arvelt eestimaalaste usaldust kuritarvitanud mittetulundusühingule annetatud raha ja esemed on läinud vasakule ning selle raha väärkasutamisest Eesti poolt teavitanud Oleksander Tšernov ütles intervjuus “Aktuaalsele kaamerale” ja “Pealtnägijale”, et tegevjuht Johanna Maria Lehtme oli teadlik Eesti annetuste kuritarvitamisest.

Lehtme ise on kadunud, väidetavalt haige, uut poliitikat tuua lubanud erakond Eesti 200 ja valitsuskoalitsioon aga ringkaitses.

Slava Ukraini annetuste väärkasutamisest nõukogu  teavitanud Oleksander Tšernovi pidas nädalavahetusel Dnipropetrovski oblasti politsei kinni ja ta viibib praegu koduarestis, vahendab ERR. Mehe sõnul kardab ta oma elu pärast, sest  on kursis annetuste kuritarvitamisega. Mees kirjeldas “Pealtnägijaga” koostöös valminud intervjuus, kuidas näiteks skeemitati toidupakke koostades.

Mehe sõnul teenis IC Construction, mille tegelikuks kasusaajaks peetakse Hennady Vaskivi, nii ainuüksi 4000 toidupaki pealt ligi 7000 eurot vaheltkasu. Veelgi suurem vahe tegelike kulude ja esitatud arvete vahel on seotud geriljakiirabide ümberehitamisega.

Tšernov hakkas omal käel autode hinda uurima ja sai teada, et Norrast osteti need 1200 euro eest.

“Aga hind oli 7400. Ma rääkisin sellest Hennadyle, et Maksim ostab väga kalleid ja kehvi autosid. Ma rääkisin sellest isiklikult Johannale ja ma rääkisin talle, et ütlesin seda ka Hennadyle, et masinad on halvad,” lausus Tšernov.

Tšernovi sõnul tehti rindele saadetavate autodele pisiremont ning värviti need üle tasuta. Suurem remont tuli kinni maksta, kuid need arved jäid mehe kinnitusel tublisti alla 1000 euro.

“Ma nägin arveid 30 000, 28 000 grivnat, 37 000, see sõltus auto olukorrast, kuni 1000 eurot jämedalt võttes, 850 eurot, ma isegi 1000 eurot ei näinud, ma arvan et oli 850–900 eurot. Slava Ukrainile esitati (arve) 3500 eurot,” lisas ta.

Kui seni on Slava Ukraini juht Johanna Maria Lehtme väitnud, et ta polnud IC Constructioni ja Hennady Vaskivi skeemidega tuttav, siis Tšernovi sõnul see nii ei olnud.

“Ta teadis kõike, sest ta oli Hennadyga heades suhetes, ta teadis kõike. Ta reaalselt teadis kõike. Ta teadis autodest, et 3500 (eurot) oli kompensatsioon, sest Eestis maksab ümberehitamine 6000 või 6500, Ukrainas 3500, aga tegelikult 1000. Et Maksimi ostetud autod on kehvad, teadis, sest ma ütlesin, toidupakkidest teadis,” rääkis Tšernov.

“Aktuaalne kaamera” proovis teisipäeval korduvalt Johanna Maria Lehtmet kätte saada nii meilitsi, SMS-i, e-kirja kui ka vahendaja kaudu.

“Fraktsiooni esimehena ma tean, et ta puudub täna ja võib-olla ka järgmised päevad tervislikel põhjustel. Minu teadmist mööda on ta uuringutel,” ütles Eesti 200 fraktsiooni juht Marek Reinaas.

Ei erakonna esimees Lauri Hussar ega peaminister Kaja Kallas pole seisukohta võtnud, ka president Alar Karis, kes annetas talle Valgetähe ordeni, vaikib.

Pole imestada, kui Eesti 200 poliitikud on valitsusse jõudes tõdenud, et neil on Reformierakonnaga palju ühist.

Lehtme on öelnud, et ta ei tunne, et peaks Riigikogust lahkuma. Ta on kinnitanud, et isegi kui käimasolevate auditite ja revisjonide tulemusel selgub, et tal lasub vastutus, siis ei näe ta põhjust Riigikogu mandaadist loobuda, sest ta ei saanud oma sõnul Ukraina partnerite kasumist sentigi.

Küsimusele, kas kõigest sellest segadusest ja skeemitamisest oleks pidanud enne valimis teadma ka kõik tema viis tuhat valijat, vastas Lehtme, et ta isegi ei teadnud sellest.

Lisaks presidendi ordenile kuulutati Lehtme Eestis aasta naiseks, aasta eurooplaseks, Postimehe aasta inimeseks…