Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Anti Poolamets Eesti Panga presidendile: ärge levitage hurraa-optimismi (lisatud video)

-
18.05.2023
Laadime sisu...

Pärast Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tänast esinemist Riigikogus, kus ta andis ülevaate majandusprognoosist ja rääkis, et inimesed saavad praeguses olukorras hakkama, ütles EKRE saadik Anti Poolamets, et see on soovmõtlemine ja hurraa-optimism.

Anti Poolamets: „Kuigi teil kõlas ka kriitilisi noote, siis hurraa-optimism on suuremal tasemel. Ma pean silmas rohepöördesse suhtumist. See on üleüldine koalitsiooni unelm ja üleüldine selline peavoolu fanatism, et küll tehnoloogia need asjad lahendab. Paraku ei oleks sellest veenvaid märke. Pigem on olukord sant. Ja minu meelest teie kõne oli vägagi ausalt kroonulik, meeldida tahtev olukorras, kus meil on 30 aasta suurim inflatsioon olnud.

Vabandage, siin peaks olema dramaatilist nooti rohkem ja mitte teatraalsuse huvides, vaid päriselt. Meil on Euroopa suurim kukkumine. Euroopa suurim majanduslangus.

Teie ülesanne on anda täpset, adekvaatset infot. Mida rahandusministeerium koalitsiooni enda väitel ütles? Pidi ju kõik hästi minema, aga näete, läks nii nagu alati, eks ole, me peame nüüd lajatama sellise maksupaketi, mida pole 20 aastat nähtud. Ja kui sellised prognoosid on, siis tõesti ei saa keegi oma ennustusi teha.

Me olemegi 30 aasta sügavaima kukkumise, kõrgeima inflatsiooni läbi teinud. Meil on mõtlemise koht, kas on midagi valesti läinud ennustamisel rahandusministeeriumis. Ja kus on valesti läinud?

Reformierakonnas on inimesi, kes aimavad halba, et need prognoosid, mida jälle lubatakse, et küll läheb sügisel üles – maksud peale, raha tuleb, kõik on tasakaalus. Nad aimavad halba, et see ei pruugi nii minna. Ja mis siis saab? See tuleb üks lõputu kärpimiste ahel, maksutõusude ahel, aga ikka ei lähe paremaks.

Rohepööre, energiahinnad on see, mis mõjutab meid teistmoodi kui tavaliselt. Ehk on oodata, et teie prognoosid, optimism lahtub peagi. Ja mis siis edasi saab? Minu meelest tuleks prognoosidel minna ikka tõeliste riskistsenaariumide teed. Ja see kainestaks valitsust ja avalikkust, sest kogu aeg lisatakse neid optimistlikke noote, et küll aasta lõpus on majanduskasv.

Ma tõin teile näite Eesti tööstuste lagunemisest. Põlised 150 aastat vanad tööstused, Eesti ehitustööstuse nurgakivid, lihtsalt panevad tootmise kinni CO2 kvoodi kahekordistumise tõttu. Estonian Cell paneb ennast seisma, Kunda tsemenditehas, kui palju töötajaid on ära läinud sealt… Ja mis me räägime Ida-Virumaast? See õiglase üleminekufondi näpuotsatäis, see ei päästa ju.

Nii, et me hakkame seal sotsiaalabi maksma. Pange see ka oma järgmisse ennustusse sisse.

Tehke siis mitte ainult üks stsenaarium, vaid rohkem, et ka koalitsioon saaks kaaluda erinevaid variante, sest mina ei taha ka parastades pealt vaadata, ma tahan, et Eesti ettevõtted ellu jäävad. Ja see on tegelikult meie kõigi ühine ülesanne.”