Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valitsuse teene: suurpered on hakanud oma lasterikkust häbenema

-
18.05.2023
Ettevaatust, lapsed!
© Scanpix

Samal ajal kui Riigikogus üritab opositsioon kõikvõimalike vahenditega nurjata valitsuse otsust peretoetusi kärpida, on Eestis rekordmadal sündimus. Samas on ühiskond valitsuse otsuste valguses jõudnud juba nii kaugele, et lasterikkad pered on hakanud oma lasterikkust häbenema.

„On juba kahjuks peresid, kes on hakanud oma lasterikkust häbenema, riik ise on vastasseisu külvanud,“ tõdeb seitsme lapse ema Maris Rebel Maalehes. Ta märgib, et poliitikute trall toetuste ümber on muutunud inetuks ja jätab halva maits.

Marise pere Saaremaal on üks neist 129 Eesti perest, kus kasvab vähemalt seitse last. Tema seitsmest lapsest vanim on 18, noorim aastane. Selle aasta alguses kehtima hakanud perehüvitiste seadus tõstis nende pere toetuse umbes 1000 eurolt ligi 1500 eurole. Ta nendib, et muidugi on see tuntav, kui riik sellest nüüd paarsada eurot taas maha tõmbab.

Ta nendib, et osa peresid on hakanud oma lasterikkust häbenemagi. „Me ei ole toetustest elavad asotsiaalid, enamik suurperesid on kõik väga tublid ja imetlusväärsed. Aga nüüd oleme paraku jõudnud seisu, et juba ei julgeta öelda, palju kellelgi lapsi on,“ räägib ta. „Riik on vastasseisu külvanud. See on tõsine karuteene ja lasterikaste perede maine langeb. Toetus toetuseks – aga nüüd võiks juba selle alanduse eest kompensatsiooni maksta.“

Tema sõnul on suured pered oma elustiililt kokkuhoidlikud ja teistega arvestavad. „Kahe jalaga maa peal. Piltlikult öeldes: kui neil on üks komm, siis nad on valmis selle seitsmeks tükiks lõikama. Kindlasti ma ei tee emana nii, et annan oma lastele kommipaki ja siis natukese aja pärast küsin kolmandiku tagasi, et oh, mul läks valesti, nagu riik teeb praegu.“

 

Allikas: Maaleht