Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hussar surub parlamendiliikmete arupärimisi vastuseta tagasi

-
20.05.2023
Riigikogu saal
© UU

Riigikogu esimees, Eesti 200 juht Lauri Hussar ütles, et ligi pooled obstruktsiooni käigus esitatud arupärimistest võib praagiks lugeda. Samas ülejäänud arupärimistele tuleb valitsuse liikmetel vastata ning ilma suviste istungiteta seda ilmselt teha ei jõua.

“Riigikogu juhatus on vaadanud sisse neisse arupärimistesse ja nad enamus ei vasta muidugi nõuetele,” rääkis Reformierakonna juht, peaminister Kaja Kallas. “Näiteks kui sotsiaalkaitseministri käest küsitakse automaksu kohta, siis see pole tema pädevus. Või kui peaministrilt küsitakse erakonna kohta, siis peaminister ei pea erakonna juhina seal vastama.”

Eelnõude menetlusse võtmise üle otsustab riigikogu juhatus, kuid arupärimiste saatus on Riigikogu esimehe Lauri Hussari kätes. Praeguseks on Hussar tagasi saatnud umbes 70 arupärimist.

“Peaasjalikult on seal probleem selles, et arupärimiste adressaat ei ole õige,” selgitas Hussar.

Mitme tagasi saadetud arupärimise puhul selgitas Hussar, et arupärimise raames saab ministrilt küsida tema valitsemisala reguleerivate õigusaktide täitmise kohta.

“Kui pöördumisega soovitakse saada teavet ministri võimkonda kuuluva üksikküsimuse kohta, näiteks asjade seisu kohta mingis küsimuses, arvandmeid või tegeliku olukorra kirjeldust, tuleb esitada kirjalik küsimus, mitte arupärimine,” selgitas Hussar.

Nii näiteks küsisid mitmed EKRE saadikud terviseminister Riina Sikkutilt, millised on sooneutraalsuse printsiibi rakendamise võimalikud tagajärjed tema valitsemisalas. Lauri Hussar seda kirja ministrile ei edastanud ning palus arupärimise kirjalikuks küsimuseks ümber teha.

EKRE saadik Anti Poolamets ütles omakorda, et kõik tagasi saadetud arupärimised vaadatakse üle. “Ma arvan, et mõnede osas me ei ole kindlasti nõus, et need tagasi saadetakse. Aga mõnedel sobib ka kirjalik vastus,” sõnas Poolamets.

Kui 500 arupärimisest jäävad järgi pooled, on neid siiski rohkem kui kogu eelmise riigikogu koosseisu ajal. “Opositsioon võttis väga tugeva initsatiivi,” sõnas Poolamets, kelle sõnul kavatseb EKRE arupärimiste esitamisega jätkata.

Ta meenutas, et peagi jõuab suurde saali perekonnaseaduse muutmise eelnõu. “Sellest tuleb suur lahing, selles pole mingit kahtlust,” lubas Poolamets.

Seaduse järgi peab arupärimistele vastama 20 istungipäeva jooksul.

Anti Poolamets peab suviseid istungeid ratsionaalseks lahenduseks. “Ega me ei ole siia laisklema tulnud ja nagu ööistungitest näha, oleme me väga võitlusvõimelised,” kinnitas Poolamets.

 

Allikas: ERR