Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Slava Ukraini skandaal: prokuratuur teadis juba märtsi alguses, aga uurimist ei alustanud

-
23.05.2023
Selles asutus peaks kõik korras ja seaduslik olema. Aga ei ole.
© Uued Uudised

Prokuratuur sai informatsiooni Slava Ukrainiga seotud võimalike probleemide kohta märtsi alguses, ütles riigi peaprokurör Andres Parmas ERR-ile.

Parmas sõnas, et prokuratuuri jõudis informatsioon Slava Ukraini kohta pärast seda, kui kaitsepolitseiamet oli sama info läbi töötanud. Igatahes oli kapo teadlik asjast juba enne valimisi, mis toimusid 5. märtsil. Nõnda võisidki Johanna-Maria Lehtme ja Eesti 200 Riigikokku purjetada.

“Veebruari sees saabus mingi memolaadne informatsioon kaitsepolitseiametile – ma rõhutan, et see on see, mida kaitsepolitseiamet on ise öelnud, et tegemist ei olnud kuriteoteatega, vaid lihtsalt informatsiooniga, mingisuguse memoga selle kohta, et võib esineda probleeme. Prokuratuurini seesama informatsioon jõudis pärast seda, kui kaitsepolitseiamet oli selle läbi töötanud ja leidnud, et nende pädevusse see asi ei kuulu. Prokuratuurini jõudis see info pärast seda ja see oli märtsi alguses,” selgitas Parmas.

Riigiprokuratuur alustas MTÜ Slava Ukraini Ukraina toetuseks kogutud raha kasutamise uurimiseks kriminaalmenetlust alles 9. mail. Kriminaalmenetlust alustati omastamist käsitleva paragrahvi järgi.

Parmase sõnul ei olnud märtsi alguses saadud informatsiooni põhjal alust Eestis menetlust alustada.

“Selle materjali põhjal, mis prokuratuurile märtsi alguses teatavaks sai, ei olnud võimalik seda menetluse alustamise alust Eestis näha. Selle info põhjal, kui üldse, oli võimalik rääkida sellest, et võib-olla on toime pandud mingisuguseid rikkumisi Ukrainas,” rääkis peaprokurör.

Parmase sõnul laekus märtsi algusest kuni menetluse alustamiseni informatsiooni erinevatest allikatest, muu hulgas aitas prokuratuuri edasi ajakirjanduses avaldatu.

Ka Eesti 200 fraktsiooni esimees Marek Reinaas tunnistas Delfile, et teadis asjast juba enne valimispäeva.

Samas süüdistab ta Johanna-Maria Lehtme vastase skandaali ülespuhumises meediarünnakuid.