Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring: vasakideoloogiaid toetavad inimesed on sageli psühhopaatiliste kalduvustega eneseimetlejad

-
31.05.2023
Kui kuskil on näha Marxi, Engelsit ja Leninit, on seal kindlasti ka psühhopaadid.
© Scanpix

Eelretsenseeritud teadusajakirjas Current Psychology ilmunud hiljutises uurimuses (“Dark-ego-vehicle principle: Narcissism as a predictor of anti-sexual assault activism”) leitakse, et vasakäärmuslus on sageli seotud toksiliste ja psühhopaatiliste kalduvustega.

Uurimuse autorite sõnul võisid nad olemasolevate uurimuste põhjal eeldada, et vasakautoritaarsete kalduvustega inimestel esineb sageli ka nartsissistliku isiksusehäiret. „Sellest põhimõttest lähtuvalt veetleb niisuguseid tumeda iseloomuga isikuid – nartsissistlike ja psühhopaatiliste tunnustega isikuid – teatud tüüpi poliitiline ja ühiskondlik aktivism, mida nad ei kasuta mitte sotsiaalse õigluse ja võrdsuse tagamiseks, vaid omaenda egole keskenduvate vajaduste rahuldamiseks,“ ütlesid uurimuse autorid Ann Krispenz ja Alex Bertrams. „Täpsemalt, teatud tüüpi aktivism võib pakkuda neile võimalusi iseenda positiivseks esitlemiseks ja moraalse üleoleku näitamiseks, eesmärgiga tagada mingi teatud sotsiaalne staatus, olla teiste suhtes domineerival positsioonil ning osaleda ühiskondlikes konfliktides ja agressioonides omaenda põnevuse rahuldamiseks.“

Uurimusest selgus ühtlasi, et vasakautoritaarsed inimesed ei käitu just kuigi sageli oma sõnade järgi. Sotsiaalsest õiglusest jutlustamist kasutatakse tihti enda ohjeldamatu käitumise õigustamiseks. „Vasakautoritaarsete vaadetega isik võib sildistada vanamoeliseks igaühe, kes ei nõustu tema nn progressiivsete väärtustega; ta on valmis suruma maha sõnavabadust, et reguleerida parempoolseid vaateid haridusasutustes, ja on isegi nõus õhutama omaenda poliitiliste eesmärkide saavutamiseks vägivalda,“ leiti uurimuses.

Oma eesmärkide saavutamisel ei kohku vasakautoritaarsed isikud tagasi millegi ees. „Vähemused peaksid olema teadlikud liikumistega liitunud n-ö nartsissistlikest vaenlastest, sest need inimesed võivad kaaperdada kogu ürituse ja vähendada niimoodi tegevuse edukust mitmel moel,“ ütlevad uurimuse autorid.

Ühtlasi lisavad nad, et ehkki autoritaarsust esineb poliitilise spektri mõlemas otsas, ei ole siiani vasakideoloogiat toetavate isikute kohta kuigi palju uurimusi läbi viidud.

Allikas: NY Post