Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Läti seim valis presidendiks senise välisministri Rinkevičsi, kes on avalikult teatanud, et on gei

-
01.06.2023
Läti lipp
© UU

Läti parlament valis eile kolmandas voorus Läti presidendiks senise välisministri Edgars Rinkevičs, kes on avalikult teatanud, et on gei.

Värskelt presidendiametisse valitud Edgars Rinkevičs lubas presidendivalimistele järgnenud pressikonverentsil erakonnast Uus Ühtsus välja astuda ning püsida presidendiametis poliitiliselt neutraalsena, vahendas LSM.

Samuti lubas vastvalitud president hoida tasakaalu sise- ja välispoliitika vahel.

Läti presidendi ametiaeg kestab neli aastat. Ametis oleva presidendi Egils Levitsi ametiaeg lõppeb selle aasta 8. juulil ja tema enam ei kandideerinud.

Edgars Rinkevičs sündis 1973 aastal Lätis Jurmalas. Kõrghariduse omandas Rinkevičs Läti Ülikoolis ajaloo- ja filosoofiateaduskonnas. Peale seda õppis ta Madalmaades Groningeni ülikoolis riigiteadusi ja rahvusvahelisi suhteid ning omandas magistrikraadi politoloogias Läti Ülikoolist. Rinkevičs alustas oma karjääri Läti Raadios keskendudes välispoliitikale ja rahvusvahelistele suhetele. Seejärel töötas Rinkevičs mitu aastat Läti kaitseministeeriumis eri positsioonidel ning oli Läti NATO-ga liitumise delegatsiooni asejuht.

Aastatel 2008 kuni 2011 oli Edgars Rinkevičs Läti president Valdas Zatlersi kantselei ülem. Alates 2011. aasta 25. oktoobrist on Edgars Rinkevičs olnud Läti välisminister.

Edgars Rinkevičs ei ole ametlikult abielus. Rinkevičs on üks esimesi Läti poliitikuid, kes on avalikult teatanud, et on gei. Sellest teatas ta 2014. aastal Twitteri kaudu. Rinkevičs on kutsunud üles looma õiguslikku regulatsiooni, mis võimaldaks ka samasoolistel paaridel oma suhted õiguslikult reguleerida.

 

Allikas: ERR