Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas on vaja sulgemisohtu, et saada aasta kooliks?

-
02.06.2023
Maakool
© Metsküla kool.

Kes teab Metsküla algkooli kasvõi rahvusparke tutvustava dokkfilmide seeria kaudu, see teab ka, et tegu on väga asjaliku, piirkonna traditsioone hoidva kooliga. Ometigi on Metsküla kool saanud tuntuks ennekõike võitlusega sulgemisohu vastu, sealhulgas ka lapsevanemate ja kogu koolipere võitlusega oma valla vastu, kes kooli säilitada ei soovi.

BNS vahendab:  “Tänavuse aasta kooli tiitli pälvis noori peresid maale meelitav maakool – Metsküla algkool, kes saavutas rahvahääletusel ülekaaluka võidu.” Ilmselt on toetuse taga koolipere vapper võitlus, samas kui alles mõne päeva eest kirjutas Pärnu Postimees: “Lääneranna vallavalitsus vaidlustas juba Virtsu põhikoolile määratud esialgse õiguskaitse, kuid plaanib järgmisse kohtuastmesse edasi kaevata ka kohtu keelu sulgeda sellest sügisest Lõpe ja Metsküla kool.”

„See, et väike sulgemisohus maakool tänavu konkursi parimaks valiti on enneolematult suure tähendusega. Kinnitan veelkord, et seisan väikeste 1.-6. klassi suuruste maakoolide, sealhulgas Metsküla algkooli, selja taga. Töötan igapäevaselt selle nimel, et leida omavalitsustega lahendused kodulähedaste väikekoolide säilitamiseks,“ rääkis haridus- ja teadusminister Kristina Kallas.

Arvestades internatsionalist Kristina Kallase tõrjuvat suhtumist eesti keelde ja kultuuri (“Eesti riigi ülesandeks ei peaks olema eestlaste heaolu tagamine, nende identiteedi ja keele toetamine. Eesti kultuur peab integreerima elemente kõikide Eesti elanike sümbolitest, representatsioonidest ja väärtustest. Eestlastele jäägu nende pastlad ja kannel.”), ei maksa ministri sõnu tõsiselt võtta.

Samas – kui ministril riigi esindajana pole kooli säilitamise osas võimu, siis kellel veel on? Nii et Kristina Kallase edasine tegevus näitab ära, kas teda üldse tasub tõsiselt võtta.

Vald on oma väikeste koolide vastu, minister eesti kultuuri vastu – no näis, kas aasta kooliks saamine päästab Metsküla kooli.

Uued Uudised