Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Repliik: Eesti 200 massiline valestart

-
02.06.2023
Eesti 200 saadikud Riigikogu avapäeval.
© Riigikogu

Poliitprojekti Eesti 200 valestart on üksiti nii häbiväärne kui ka juba harjumuseks saanud, et miski ei pane nende puhul enam üllatuma – üks suller ajab seal teist taga, sest nendega „on kõik võimalik“.

Aga kas ikka on? Poliitilisse valgusvihku tõusnuna näeb mõndagi ja teravdatud huvi toob välja selle, mis nende meeste ja naiste tegude taga tegelikult on, kes nüüd uue jõuna, kuid vanade harjumuste najal poliitikasse pürgivad.

Nii läks nihu nende häältemagneti Johanna-Maria Lehtmega, kes tegi oma töö ära ning lahkus suure skandaali saatel poliitikast sama kiirelt kui ta sinna tuli. Ainult, et vastupidiselt mõne teise erakonna poliitikule pole kuulda, et tema telefone ja arvuteid oleks konfiskeeritud või elamist läbi otsitud. Mingi sisinat on ehk oodata kauakestnud revisjoni tulemustest.

Eesti 200 suurimaid rahastajaid Tarmo Tamm aga on nüüd oma Riigikogu keskkonnakomisjoni koha loovutamas kolleegile Züleyxa Izmailovale, sest peab oma segased lood selgeks saama. Eks ta oligi puiduettevõtjana seal nagu kits kärneriks, aga kust sellel lühikese pingiga seltskonnal ikka spetsialiste võtta. Kui isegi esimese asendusliikmena pääseb parlamenti Juku-Kalle.

Üks spetsialist oli, kes soovis majandusministriks, aga jäi pika ninaga ja räägib ajalehele nüüd, et ta on „praegu väga pahane“. See on Soomest pärit Joakim Helenius.

Aga tagasi Tamme manu. „Tarmol on vaja enda asjad korda saada ning meil on nüüd fraktsioonis erakonna kliimaprogrammi autor, kes on keskkonnateemadele suurepärane eestvedaja,“ lausus Eesti 200 Riigikogu fraktsiooni esimees Marek Reinaas lehemehele.

Lisaks sellele, et Äripäev avalikustas maikuus info, kuidas puiduärimehest Eesti 200 poliitikul Tarmo Tammel on kukil kaks uurimist seoses ebaseadusliku raie kahtlusega, siis nüüd avaldas sama väljaanne, kuidas Tamme eestvedamisel paigaldati eelmise aasta suvel Käsmu sadamasse Lahemaa rahvuspargi piirangualasse ujuvsaun, mis keskkonnaameti hinnangul on seal ebaseaduslikult ning tuleb eemaldada.

Tänaseks on Tamm lahkunud ka MTÜ Käsmu Majaka Sadam juhatusest. Tema asemel kommenteeris asja Heiti Hääl, kes ei leidis, et kõik on okei.

Kui ma kolmapäeval raadiosaates „Vaba sõna“ selle teema – kuidas kutsikal on küljes vana koera kombed – repliigi korras jutuks võtsin ja tundsin kõige selle valguses kaasa Eesti 200 valijatele, sain sõimukirja ühelt selle erakonna andunud poolehoidjalt: „Mis õigusega Sa sildistad inimesi, mis kuradi õigusega te õhutate viha inimeste vahel. Mis õigus on Sul rääkida teiste inimeste eest (sul on kahju refi ja 200 valijatest, kes peavad käima nüüd häbinägu peas).“

Nii, et ikkagi mõne (või isegi paljude) jaoks ongi selline asjade käik poliitikute puhul norm. Ja just taolisele lokkavale moraalitusele tähelepanu juhtimine ongi kogu selle loo moraal.

 

Aarne Mäe