Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Liberaalne rühmitus SALK uhkustab sellega, et sekkus valimistesse, nüüd tekkis nende vastu huvi ERJK-l

-
03.06.2023
Siit saab alguse ühiskonna lõhestamine.
© Kuvatõmmis

Natuke raha (nii 100 000 eurot) ja mõned vasakpoolsed (idu)ärimehed ning valimised ongi võidetud. „Võitsime!“ „BOOM!“ Nii kirjutasid SALKi rahastajad. „Fuck yeah!“ lisas üks neist. Kõik algas sellest, et ära hoida abielureferendum ja hiljem uuesti EKRE võimule tulek.

Läinud kolmapäeva Eesti Ekspressis ilmus pikk käsitlus sellest, kuidas Tarmo Jüristo asutatud liberaalne rühmitus SALK (Sihtasutsu Liberaalne Kodanik) viimatistesse Riigikogu valimistesse sekkus. Kiretult, ent mõnuga kirjeldab ta, kuidas aeti raha kokku ja suunati nii sotsidele kui ka Eesti 200le, et üha populaarsust võitnud EKRE võimult eemale hoida.

Erilist resonantsi pole see kõik siiski tekitanud, kuigi kogu lugu viitab erakonna varjatud rahastamisele. Ju on kõik sellise kirbutsirkusega juba nii ära harjunud, et keegi ei eeldagi enam ausaid valimisi.

SALK varustas ka nii sotse kui ka Eesti 200 vajalike andmetega, pani uuringutesse nende poolt soositud küsimusi, aitas kampaaniaga, suunas raha koordineerides annetusi ja veel hullem – mõne erakonna ilma jätta.

Nüüd aga teatas Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjon (ERJK) Delfile, et komisjonis hakatakse Sihasutus Liberaalne Kodanik tegevust arutama ning uurima, kas tegu võis olla keelatud annetusega.

Eesti Ekspressi lugu keskendus sellele, kuidas sihtasutus eesotsas tuntud ettevõtjatega proovis valimistulemusi mõjutada.

Olenemata sellest, et avaldusi pole esitatud, saab ERJK teemat ka iseseisvalt uurida, mida tõenäoliselt tehaksegi.

Oviir märkis, et potentsiaalne vastuolu SALKi tegevuses võis tekkida seeläbi, kui erakondadele osutati teenuseid turuhinnast soodsamalt. Ent enda sõnul on Oviir kuulnud, et kõik Salga tehtud uuringud on olnud kõigile kättesaadavad.

„Kaks ja pool aastat tagasi asutati liberaalne kodanikuühendus SALK. Juba siis seati eesmärgiks selleaastaste parlamendivalimiste mõjutamine, et nn liberaalsed jõud saaksid enamuse. Eesti Ekspress rääkis enam kui 50 inimesega, mida SALK on teinud ja kuidas Eesti poliitikat mõjutanud. Sellise põhjalikkusega nagu Salk pole valijate eelistusi ja sõnumite sättimist Eestis kunagi uuritud.

Lõik Eesti Ekspressis ilmunud Eero Epneri artiklist kirjeldab, kuidas kõik algas: “1. veebruaril 2019. aastal sadas siin-seal lund, tuul oli leebe ega puhunud ära üksikuid udulaamasid. Väiksemasse Tallinna kontorisse olid kogunenud mitmed Eesti iduettevõtjad, teiste seas Sten Tamkivi ja Taavet Hinrikus.

Kuu aega varem olid nad Vaarikuga istunud Tamkivi köögis ja hakanud poliitikast rääkima. EKRE lumepallina kasvav edu oli teinud mitmed iduettevõtjad juba mõnda aega tagasi murelikuks. „EKRE tõus tundus hirmutav ja me arutasime, kas ja mida saab teha,“ ütleb Hinrikus.”

 

Loe siit:

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120194706/suur-lugu-voitsime-liberaalne-uhendus-salk-seadis-juba-alustades-eesmargiks-valimiste-mojutamise

 

Allikas: Delfi, Postimees