Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mees, naine või muu: ollakse teel sinnapoole, et inimene saab oma isikuandmetes ise sugu määrata

-
05.06.2023
Signe Riisalo.
© Uued Uudised

Eesti transinimeste ühendus kui ka soovahetuse arstlikku ekspertkomisjoni juhtiv naistearst Kai Haldre leiavad, et oma soo määramine dokumentides peaks olema inimese enda otsustada. Valitsuses võib see teema kaalumisele tulla sügisel.

Sotsiaalminister Signe Riisalo (Reformierakond) on öelnud, et peale samasooliste abielu lubava seadusemuudatuse vastuvõtmist tuleb järgmisena lahendada soolise enesemääramise küsimus ehk õigus sooandmete muutmisele peaks põhinema inimese enesemääratlusel, mitte arstide otsusel.

Eesti transinimestega on isikukoodi üle ise otsustamise küsimuses ühel nõul ka sotsiaalministeeriumi all tegutsevat soovahetuse arstlikku ekspertkomisjoni juhtiv dr Kai Haldre.

“Mis puutub isikukoodi ja sooandmete muutmist dokumentatsioonis, siis see ei peaks olema arstlik otsus, see kuulub pigem juristide ja ametnike kompetentsi. Siin ei ole arstil enam midagi rääkida. See, mis soost on inimene, on tema otsus,” sõnas Haldre.

Sarnaselt transinimestega leiab Haldre ka seda, et ka mittebinaarsetel ja teiste sooliste kuuluvustega inimestel olema võimalik märkida dokumentidel oma sugu, näiteks tähisega “muu”.

 

Allikas: ERR