Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Indrek Neivelt: rohepööre meenutab kommunistlikku propagandat, seal on väga palju silmakirjalikkust

-
09.06.2023
Laadime sisu...

Ettevõtja Indrek Neivelt ütles ETV  “Esimeses stuudios”, et rohepöörde puhul peab otsustama, millisesse suunda soovitakse liikuda ning see on ideoloogiline küsimus, kas soovitakse rohelisema tarbimisega majandust kasvatada või tuleb ideoloogia ümber mõelda.

Tõsise hoobi on ettevõtetele andnud liiga kiire inflatsioon. “Lisaks ka muud asjad, energia on kallis, oleme sõja pärast kannatada saanud, tarneahelad on segamini keeratud,” rääkis ta.

Tööstustoodang kahanes aprillis 15 protsenti, mis on Euroopa kõige suurem langus. “See kukkumine on karm, vaatasin statistikast järgi, et nii suur kukkumine oli 90ndate alguses ja siis 2009. Rohkem ei ole sellist kukkumist tööstuses olnud,” ütles Neivelt.

Samal ajal tõuseb keskmine palk, Neivelti sõnul panustas sinna suuresti avalik sektor. Odavat tootmist Eestis aga enam ei ole, märkis ta.

“Meie tootmise omahind on juba ammuilma kõrgem kui Poolas, Leedus. Me oleme SKT-s inimese kohta Hispaaniast natuke isegi mööda läinud, jämedalt oleme samas kohas. Itaalia ei ole üldse kaugel meist. Kui võtame sisemajanduse kogutoodangu inimese kohta arvestades ostujõudu, tegelikult mängime juba kõrgliigas. Siin öelda, et oleme tohutult odavad – seda ei saa öelda. Meil on kallis tööjõud,” rääkis Neivelt.

Rohepöördest rääkides ei ole Neivelti sõnul aru saada, millisesse suunda liikuda soovitakse. “Ta meenutab natuke sellist kommunistlikku propagandat. Idee poolest on ta ilus. Ta on utoopiline, sest ei ole sellist ressurssi, millega seda ära teha. Ei ole raha, ei ole inimesi, mitte midagi. Aga idee on ilus. Seal on väga palju silmakirjalikkust,” ütles Neivelt.

“Meie praegune ideoloogia on kinni jooksnud. Tahame kogu aeg jõukamalt ja jõukamalt elada, aga see ei ole enam võimalik ühel hetkel. See planeet ei kasva nii palju, ei ole neid ressursse. Peaksime tegelikult vaatama, kuidas mõistlikumalt elada, kuidas rõõmsamalt elada, selleks ei ole vaja kogu aeg ringi tormata,” sõnas Neivelt.

Eelarvepuudujääki vaadates on Neivelti sõnul oluline küsimus, kas seda on vaja üldse nii suures mahus vähendada.

Valitsuse töö kohta märkis Neivelt, et praegune poliitiline olukord demokraatlikule protsessile hästi ei mõju.

 

Allikas: ERR