Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rahvusvähemuste koja veeklaasis möllab taas torm

-
09.06.2023
Kultuuriminister Heidy Purga.
© UU

Alla Jakobsoni seltskond juudi kogukonnas on taas veeklaasis tormi tekitanud ja üks lahendus oleks lasta neil rahvusvähemuste kojast lahkuda, nagu nad ongi lubanud.

Kolumnist Ivan Makarov on välja öelnud, et Eesti Juudi kogukond ei ole veel kõigi juutide kogukond. “Eestis elab väga palju juute, kes ei osale nimetatud organisatsiooni tegevuses ja üleüldse tahaksid sellest eemale hoida. Esimehel Alla Jakobsonil on nende kõigi nimel avalduste tegemine võrreldav Dmitri Klenski avaldustega „kogu venekeelse elanikkonna“ nimel,” kirjutab ta. Jakobsoni paljud jutupunktid ongi kahtlaselt sarnased Kremli omadega.

Teiseks juhib kolumnist tähelepanu sellele, et juudi kogukond ei ole ainus rahvusvähemuse koja liige, seal on ka teisi rahvuste kogukondi ning süüdistusi kõlab seal väga palju, seda ka näiteks Armeenia-Aseri konflikti raames. “Kui nad kõik oma pretensioone esitaksid, ei saaks sellesse kotta üldse kedagi määrata ja kõik kogukonnad astuksid sealt protesti märgiks välja. Juudi kogukonna juhtkond ei ole võimeline või ei soovi aru saada sellest, et nad on võrdsed, aga mitte võrdsetest kõige võrdsemad,” kirjutab Ivan Makarov.

Oma “pirni” aga pani kultuuriminister Heidy Purga: “Kuna ta on demokraatlikult riigikokku valitud erakonna nimetatud esindaja, pole ühtegi õiguslikku põhjust teda nõukokku mitte nimetada. Minu käed on seotud ja süda valutab,» ütles Purga Ruuben Kaalepi määramise kohta.

Miks tormavad Eesti kultuuriministrid Alla Jakobsoni vile peale kohe kohale, kuigi on teada, et tegu on ülelaetud persooniga? Õige, see on ju poliitkorrektsus…

Kas Purga süda ei peaks valutama hoopis oma kolleegi, haridusminister Kristina Kallase küünilisuse peale, kes on avalikult öelnud, et eesti kultuur peaks sisaldama elemente kõigist kultuuridest ja et eestlastele jäägu ainult pastlad ja kannel? Nii halvasti pole eestlastele kunagi keegi öelnud, kui seda teeb vene taustaga minister, kes mingil arusaamatult põhjusel pandi eestikeelse hariduse eest vastutama.

Aga Purga enda erakond ju muudabki eesti kultuuri internatsionaalseks, lubades siia vabalt kogu slaavi maailma. EKRE poliitik Jaak Valge kirjutas hiljuti, et Venemaal on 2,9 miljonit ukraina põgenikku ja üle idapiiri tuleb neid endiselt jõudsalt ka Eestisse. Mis meist nii saab? See “purgasid” ei huvita.

Ruuben Kaalep muretseb oma rahva püsimise pärast, mida Purga ei tee. Juudi kogukond aga on rahvana eriti “natsionalistlik” (kui võtta aluseks liberaalide retoorika) – taas tuleb pöörduda Ivan Makarovi poole, kes on kirjeldanud, kui põhjalikult arvestab see rahvas põlvnemisega juutidest ja just ema kaudu. Muide, kas seda arvestades ei peaks Alla Jakobson mitte kartma vasakliberaalse valitsuse püüet kaotada isa ja ema mõiste?

Tegelikult on see torm veeklaasis, mida õhutab Alla Jakobson (ei ütleks, et juudi kogukond), üks väärtuskonflikt, kus ilmselt Ruuben Kaalep ongi ainus, kes mõtleb nende peale, keda ta esindab.

Eesti Juudi kogukond aga ei pea üldse oluliseks seda, et EKRE toetas ainsana Eesti erakondadest president Trumpi algatatud USA saatkonna üleviimist juutide ajaloolisesse pealinna Jeruusalemma. Alla Jakobsoni organisatsioon aga pole reageerinud isegi mitte sellele, et Venemaa pommitas juutide memoriaali Ukrainas Babij Jaris.

Uued Uudised