Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

FOTOD: „Tõmmud mehed“ Ukraina numbrimärki kandvates autodes käivad inimeste hoove pildistamas, EKRE soovib siseministrilt selgitust

-
12.06.2023
Kahtlased tüübid õnnestus üles pildistada.
© Raivo Olev

Lääne-Virumaa ettevõtja ja Ukrainat abistava organisatsiooni Pariisi Moto eestvedaja Raivo Olev hoiatab sotsiaalmeedias, et eramajade omanikud hoiaksid silmad lahti – Ukraina numbrimärke kandvate autodega liiguvad hoovist hoovi ringi mehed, kes tõenäoliselt himustavad teie vara.

Raivo Olev kirjutab Facebooki Kadrina valla grupis: „Täna käisid minu vanemate aia taga kaardistamas sellised toredad tõmmud mehed. Isa ütles, et nägi mingit tõmmut värava peal kõõlumas, telefon käes. Tegin väikse ringi. Leidsin kodaniku ülesse ja mees jälgis teisigi hoove. Küsisin, mis ta teeb siin. Sain vastuse, et vaatavad, kus katused remonti vajavad. Suhtluskeeleks vene. Ütlesin, et teen temast pilti, nii igaks-juhuks, kui midagi peaks kusagilt kadunud olema, aga mees oli väga osav oma näo varjamises telefoniga. Midagi siiski õnnestus saada. Lõpuks ütlesin, et ära mulle seda katuseehitusjama aja, saan väga hästi aru, mida sa siin teed. Selle peale mindi järgmises tänavas ootava auto juurde, kus ootas veel üks tõmmu tegelane. Autost õnnestus ka pilt teha. Igal juhul hoidke silmad lahti, sest ilmselgelt otsiti asju, mida kerge omastada.“

Facebooki Kadrina grupi kommentaariumis, kuhu jäetud postitustest selgub, et sama mehi on piirkonnas nähtud varemgi, kirjutab Olev: „Olen suht kindel, et tegemist Rumeenia romadega ehk mustlastega. Auto numbrimärk küll Ukraina, aga tagakarpaatia piirkonna numbrimärgid ehk väga Rumeenia lähedalt. Ilmselt meestel UA numbrimärkidega Euroopas lihtsam toimetada.“

Juhtunust on teavitatud ka politseid.

Esmaspäeval esitas EKRE fraktsiooni saadik Helle-Moonika Helme siseminister Lauri Läänemetsale arupärimise, et selgitada välja, kas politseil on ülevaade, kui suures mahus on kasvanud varavastaste kuritegude arv nn transiitkurjategijate poolt ning kas Eesti politsei suudab ja tahab kontrollida UA ja teiste, ka Leedu, Rumeenia ja Venemaa numbrimärkidega sõidukeid, mida liigub meie teedel ja linnades silmnähtavalt palju.

Samuti küsib EKRE: Kui eesti inimesed on saatnud konkreetseid juhtumeid ja fotosid neist autodest, mis liiguvad ringi erinevates Eesti piirkondades ja mille numbrimärk on tuvastatud ja inimeste tegevus on kahtlane, siis kas Eesti politsei või ka mõni teine julgeolekustruktuur tegeleb nende juhtumitega, menetleb neid ja kas saadetakse neid konkreetseid isikuid ka Eestist välja, keeluga edaspidi siseneda?
Kui turvaliselt võivad eesti inimesed end tunda saabuva pimeda ja puhkustejärgse aja ees, kus maakodud jäävad tühjaks ja nende vara võimalike sissetungijate meelevalda?

Helle-Moonika Helme ütles, et kui veel paar aastat tagasi võis olla suhteliselt julge oma kodude ja maakodude turvalisuse pärast, siis praeguseks on olukord kiiresti muutumas.

„Praegu võimalik tulla näiteks Ukrainast Eestisse autoga, laadida see kohapeal varastatud kraami täis ja sõita sellega läbi Balti riikide ilma igasuguse kontrollita ja müüa need asjad maha Lvovis, Kiievis või ükskõik millise linna turgudel. Kindlasti on seal puudus kõikvõimalikest tarbeesemetest ja lääneriikide abi ei suuda tagada inimeste toimetulekut ning see on ammendamatu reservuaar kuritegelike struktuuride tekkimiseks ja tegutsemiseks,“ ütles Helme.