Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Martin Helme: Kaja Kallase valitsus hävitab kindlustunnet ja väärtusruumi, kus perekondi luuakse

-
13.06.2023
Laadime sisu...

Eesti praegune valitsus valetab ja irvitab näkku mitte ainult lastega peredele, vaid kõigile inimestele, kes muretsevad Eesti tuleviku pärast, ütles EKRE esimees Martin Helme Riigikogus perehüvitiste kärpimise eelnõu arutelul. Helme juhtis tähelepanu, et valitsus teeb konkreetseid ja mõjusaid samme selle jaoks, et iibeolukorda Eestis veelgi halvendada.

Martin Helme kõne täismahus

Sõltumata sellest, missugune eelnõu meil siin on, kas see on perehüvitiste seaduse eelnõu ehk Eesti perede nöökimine, vaesemaks tegemine või on need maksude eelnõud, mis on samuti Eesti perede nöökimine, vaesemaks tegemine, aga ka Eesti majanduse uppi ajamine ja koos sellega ka Eesti eelarve uppi ajamine, või oleks see mõni teine eelnõu, siis igal juhul tuleb hääletada nende eelnõude vastu, sest nii halba valitsust, kui meil on praegu, pole Eestil mitte kunagi olnud. Jaa, ma tean, et Kaja Kallas on varasemalt ka kaks valitsust moodustanud – need olid ka halvad valitsused -, aga nii halba Kaja Kallase valitsust, kui meil praegu on, pole mitte kunagi olnud. See on meile mõne kuuga saanud ikka väga selgeks. Alustame loomulikult sellest, et võimule saadi ebaausalt. Mind ei ole mitte keegi suutnud veenda selles, et e-valimised olid ausad ja õiglased, aga isegi kui me jätame korraks e‑valimiste teema kõrvale ja mõtleme selle peale, et lihtsalt tuimalt valetati valijatele näkku, nädalast nädalasse ja kuust kuusse. Sisuliselt valetati näkku, kui toetati sedasama perehüvitiste tõstmist.

Selline näkku valetamine on ka ebaaus ja valimispettus. Näiteks mina ei tea, kuidas värsked kolleegid Riigikogus, nagu Rain Epler või Ants Frosch või Arvo Aller või ka Evelin Poolamets või Anti Poolamets, kes on värskelt siin, suudavad üldse taluda sellist valede laadungit, mis meid on tabanud nendel kuudel. Ma tean, kui väga ärritab Varro Vooglaidu see, et me iga päev peame lihtsalt taluma seda ilget näkku valetamist, mis tuleb Reformierakonnast. Iga päev. Mind häirib see ka. Aga mul on lihtsalt juba aastatepikkune kogemus, et ega ma midagi paremat ometi reformierakondlastest ei oota.

Aga muidugi tänane debatt, kui me seda niimoodi saame nimetada, kui minister Riisalo käis meile siin rääkimas, oli ka jõhker valetamine. Igal sammul, iga küsimuse vastusena lihtsalt valetati meile jälle. Ma siiamaani ei saa üle sellest ülbe irvega meile öeldud jutust, et lastetoetuste vähendamise tagajärjel saab iive minna ainult ülesmäge. Saab minna ainult ülesmäge, saate aru? Me oleme rekordmadalas sündimuses. Meil tõepoolest seda rekordmadalat sündimust omakorda soodustab või võimendab see, et meil on demograafiline auk, mis meil tekkis 1990‑ndatel, kui oli ka väga väike sündimus, aga mitte nii väike kui praegu. Need inimesed, kes tol ajal sündisid, on praegu sünnituseas. Me oleme rekordmadalas sündimuses, lisaks sellele välismõjud, millest kõik räägivad ja mille taha kõik proovivad pugeda nagu sõda ja koroona ja inflatsioon, mis huvitaval kombel teisi sarnase demograafilise pildiga riike, nagu näiteks Läti või Leedu, ei mõjuta niisugusel moel nagu meid.

Meil tuleb ikkagi pilti juurde väga konkreetselt veel üks väga oluline moment ja see on Kaja Kallase valitsus, mis lükkab meid üle ääre, nagu öeldakse, paneb sellele rekordile veel erilise vindi juurde. Kuidas valitsus reguleerib iibekriisi? Valitsus võtab ära lastetoetuseid. Valitsus vähendab lasterikaste perede maksusoodustusi. Valitsus plaanib teha veel kallimaks, kui see praegu juba on, suure auto pidamise, mis on lasterikastele peredele vajalik. Valitsus plaanib teha veel kallimaks ka oma kodu soetamise, mis on perekonna loomiseks hädavajalik, sest maamaksu tõus, aga ka kõik need rohenõuded kodude energiaklassidele saavad ainult veel kallimaks teha oma kodu soetamise. Rääkimata sellest, et tänane valitsus ei ole võtnud ette mitte ühtegi sammu selle jaoks, et utsitada pankasid mitte lüpsma viimast intressitõusudega. Ei ole igas riigis niimoodi intressid tõusnud nagu Eestis. Eesti on siin jälle selles mõttes eesrinnas, kõige tulusam Euroopa riik pangandussektorile, kõige tulusam. Mitte midagi ei võeta ette nende asjade osas, aga võetakse raha vähemaks.

Ja siis tuleb minister Signe Riisalo, vaatab meile otsa ja ütleb, et aga siitmaalt edasi saab minna iive ainult ülesmäge. See on ju näkku irvitamine, mitte lihtsalt lastega peredele ja mitte lihtsalt kõigile inimestele, kes muretsevad Eesti tuleviku pärast. See on näkku irvitamine ju ka Riigikogu liikmetele, kes on punkt punkti haaval praktiliste konkreetsete asjadega ära näidanud, et tänane valitsus on kõige lastevihkajalikum valitsus terve Eesti ajaloo jooksul. Teeb konkreetseid ja mõjusaid samme selle jaoks, et veelgi halvendada meie iibesituatsiooni. Teeb konkreetseid ja mõjusaid samme, et veelgi halvendada meie majandusolukorda, aga nad ise räägivad, et selle jaoks, et lapsi rohkem sünniks, on vaja kindlustunnet. Noh, hävitavad kahe käega seda kindlustunnet. Teeb konkreetseid samme selleks, et hävitada seda väärtusruumi, kus perekondi luuakse, sest mis asi see homosuhete riiklik reguleerimine ja homodele lapsendamisõiguse andmine ja homodele lastekaubanduse õiguse nii‑öelda vaikiv loomine muud on kui normaalsuse hävitamine ja normaalsete perede mõnitamine ja tegelikult omakorda sellise vaimse ruumi loomine, kus tegelikult laste saamine, laste kasvatamine, tavaline perekond on mingi napakate inimeste kummaline hobi, millega moodsad inimesed 21. sajandil ei tegele.

Minu meelest on siin ainult üks asi, mida teha: see valitsus tuleb maha hääletada, lihtsalt tulebki maha hääletada. Alati saab hullemaks minna, öeldakse. Aga mulle tundub, et siit hullemaks enam minna ei saa.