Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

President Bideni administratsioon valmistub ameeriklaste evakueerimiseks Taivanilt. Nagu Saigonist ja Kabulist?

-
14.06.2023
Ameeriklased Taiwanil.
© Scanpix

Ameerika Ühendriikides valmistub Joe Bideni administratsioon väidetavalt ameeriklaste evakueerimiseks Taiwanist, juhuks kui olukord riigis peaks muutuma Hiina tegutsemise tõttu kiiresti ohtlikuks.

The Messenger avaldas hiljuti vestluse plaaniga kursis olevate isikutega, kes väidavad, et Bideni administratsioon alustas ettevalmistusi USA kodanike evakuatsiooniplaani koostamiseks umbes pool aastat tagasi ja see tegevus on intensiivistunud viimase kahe jooksul. USA valitsus ei ole evakuatsiooniplaane ametlikult kinnitanud ja The Messengeri allika kohaselt on tegemist Taiwani jaoks väga tundliku teemaga.

2019. aasta ametlike andmete järgi elab Taiwanis 80 000 USA kodanikku, mis tähendab, et Hiina rünnaku korral oleks kõigi USA kodanike kiire evakueerimine päris raske ülesanne. 2021. aastal Afganistanis, aga ka hiljuti Sudaanis toimunu taustal on põhjust tõsiselt kahelda Bideni administratsiooni võimekuses tagada ameeriklastele Taiwanist ohutu lahkumine.

USA evakuatsiooniplaanid on The Messengeri allikate kohaselt alles tööfaasis, muu hulgas ei ole päris täpselt paigas, kuhu USA kodanikud häda korral evakueeritaks. Evakueerimine Taiwanist on keeruline ainuüksi Taiwani geograafilise asendi ja looduslike olude tõttu. Saareriigis on erinevate paikade vahel sageli vaid üksainus tee ja mägedest läbiviivad tunnelid võivad osutuda ohtlikeks pudelikaelteks. Evakuatsiooni korral läheksid liikvele ka kõiki teised Taiwanil viibivad välisriikide kodanikud, lisaks taivanlased ise.

USA administratsioon soovitab oma juhistes lahkuda võimalusel kriisieelselt, kasutades ühistransporti, aga see ei ole sugugi alati võimalik; ammugi mitte ootamatu rünnaku korral. Taiwani peamised lennuväljad asuvad saare lääneosas, Hiina poolses küljes, ja need lennuväljad võivad vägagi vabalt sattuda kohese rünnaku alla. Ka spetslendude korraldamine võib osutuda keeruliseks.

Saigoni (1975) ja Kabuli (2021) evakuatsioonide korral oli ameeriklaste viimaseks abiks määratud USA sõjavägi. Kuid Taiwanis on praegu kohal vaid umbes 200 Ameerika sõdurit, ja isegi see tekitab USA ja Hiina vahel täiendavaid pingeid.

The Messengeri allikate sõnul on evakuatsiooniplaanide ettevalmistamise ajendiks teravnenud pinged maailmas ning Hiina toetus Venemaale Ukraina küsimuses. USA valitsus ei ole teemat avalikkuse ette toonud ja keeldus uudist kommenteerimast, Pentagoni kõneisik aga ütles, et nad ei näe konflikti Taiwanis millegi peatse või vältimatuna.

Allikas: Townhall