Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Indrek Neivelt: Valitsus ei peaks mõne miljoni euro kaupa erinevaid sektoreid kõrgemalt maksustama! Raha tuleks võtta pankade kasumitelt!

-
14.06.2023
Indrek Neivelt
© Riigikogu

Mõistlikum on võtta riigieelarve täitmiseks rohkem raha pankade kasumist, kui korjata paari miljoni euro kaupa erinevaid sektoreid kõrgemalt maksustades, leiab endine pangajuht ja ettevõtja Indrek Neivelt.

Kaja Kallase valitsus otsustas oma maksupaketis pankade kvartaalse avansilise tulumaksu tõsta seniselt 14%-lt 18%ni.

Indrek Neivelti sõnul ei ole aga mingit vahet, kas avansiline tulumaks on 22% või 18%.

„Ei üksikutele pankadele ega ammugi mitte süsteemile tervikuna. LHV ja Coop pank teenivad sellel aastal kokku umbes 200 miljonit kasumit. 4% (22-18) on sellest 8 miljonit. See tähendaks väiksemat võimalikku laenukasvu umbes 80-100 miljonit. Arvestades, et neil kahel pangal on kokku laene peaaegu 5 miljardit ja süsteemis tervikuna 27 miljardit, siis on 80-100 miljonit siin pigem arvutusviga. Igal juhul ei mõjuta see majanduskasvu,“ kirjutab Neivelt oma sotsiaalmeedia kontol.

„Kui uskuda Eesti Panga prognoosi, siis teenivad pangad sellel aastal tavalise poole miljardi kasumi asemel rohkem kui miljardi kasumit. Kas nad maksavad 18% või 22% tulumaksu, on siin marginaalne teema. Laenuportfell saaks selle kasumi abil kasvada ca 10 miljardit. Arvestades, et Eesti pankade kohalik laenuportfell on 27 miljardit, siis saaks laenud kasvada rohkem kui kolmandiku. Seda on liiga palju ja sellise kasvu korral tekivad omakorda palju suuremad riskid.“

Neivelti sõnul on laenubuumi ärahoidmiseks oleks majandusele kasulikum kui pankadelt suurem kasumimaks võetakse.

„Rääkimata õiglustundest, kuna euribori tõusust tulenev poole miljardi lisakasumi teenimine on pigem ikka loteriivõit. Ja valitsus ei peaks viie ja kolme miljoni kaupa erinevaid sektoreid kõrgemalt maksustama. Olgem ausad see mõne miljoni korjamine on protsess, mis ettevõtjate motivatsiooni kindlasti ei tõsta,“ ütleb Neivelt.

„Ja ikkagi tundub mulle, et Leedu lahendas olukorra palju intelligentsemalt: solidaarsusmaks pankadele kaheks aastaks. Pool netointressitulust, mis ületab poole võrra viimase kolme aasta keskmist. Nii nad plaanivad aastas korjata 200 miljonit. Meil on väga sarnane pangaturg, aga ainult veidi väiksem. 150 miljonit aastas eelarvetulu oleks olemas ja paari aasta pärast saaks tagasi normaalse süsteemi juurde.“

Ka Eesti Konservatiivne Rahvarakond leiab, et pankade tulu erakorraline maksustamine võimaldaks tuua riigieelarvesse vähemalt 130 miljonit kuni 140 miljonit eurot aastas. EKRE esitas hiljuti Riigikogule eelnõu pangamaksu kehtestamiseks.

 

LOE LISAKS

EKRE: Valitsus peaks oma rahva koorimise asemel maksustama pankade hiigelkasumid